Petar Petković: Zabrinjava ćutanje međunarodne zajednice na izjave o stvaranju takozvane Velike Albanije

Петар Петковић, заменик директора Канцеларије за КиМ

Posle najnovije izjave Ramuša Haradinaja da će se Kosovo ujediniti sa Albanijom, ukoliko za tri godine ne postane članica NATO-a,

Posle najnovije izjave Ramuša Haradinaja da će se Kosovo ujediniti sa Albanijom, ukoliko za tri godine ne postane članica NATO-a, reagovao je direktor kancelarije za KiM, Petar Petković, nazvavši takve izjave ucenjivačkom politikom prištinskih političara.

„Međutim, ono što još više zabrinjava, jeste očigledno odsustvo jasne i nedvosmislene reakcije međunarodne zajednice i Evropske unije na ovakave opasne ideje o promeni granica i etničke strukture na Balkanu. Takve ideje direktna su pretnja po mir i stabilnost na ovim prostorima i ni u čemu ne doprinose procesu dijaloga. Zbog toga se postavlja očigledno pitanje, u čije ime Haradinaj tako otvoreno i javno preti stvaranjem „Velike Albanije“? Ko ga je osokolio i čije ćutanje je zapravo znak odobravanja? Da li je ovde po sredi opasan scenario po kome neki Srbiju žele da zaplaše stvaranjem „Velike Albanije“, da bi nam se kao navodni kompromis potom ponudilo priznanje Kosova i Metohije?“, pita se Petković i poručuje da od ovog scenarija nema ništa i da Srbija želi dijalog i postizanje kompromisnog rešenja, kao i zajedničku izgradnju budućnosti.

Podsećamo, pre dva dana, Ramuš Haradinaj je izjavio da će se Kosovo prisajediniti Albaniji, ukoliko se dijalog sa Srbijom ne završi međusobnim priznanjem.

A.Ć.