Armend Zemaj: Prve vakcine polovinom februara

Илустрација фото: pixabay/torstensimon

Илустрација фото: pixabay/torstensimon

Prve vakcine protiv korona virusa, na Kosovo će, prema najavama ministra zdravlja, Armenda Zemaja, stići polovinom februara,

Prve vakcine protiv korona virusa, na Kosovo će, prema najavama ministra zdravlja, Armenda Zemaja, stići polovinom februara, dok je prethodno kosovski premijer Avdulah Hoti rekao da će dnevno biti vakcinisano po 20.000 građana. Hoti tvrdi da je obezbeđeno 535.000 Fajzerovih vakcina, kao i 600.000 vakcina iz Austrije, proizvođača CureVac. Ranije su, po Hotijevim rečima, preko COVAX-a ugovorene besplatne vakcine za 20 posto kosovskih građana.

“Prve doze vakcina protiv Covida, na Kosovo stižu polovinom februara i na tome intenzivno radimo. Sada smo osigurali opremu za hlađenje, a u toku su ostale tehničke pripreme. Strategija imunizacije je odobrena i izrađena. Proces vakcinacije započinje u skladu sa dinamikom u tom dokumentu i sa bezbednošću građana. Uzdamo se, ne samo u sebe, već i u zemlje regiona i evropske zemlje”, rekao je danas Zemaj na konferenciji za medije u Ministarstvu zdravlja.

Za nabavku vakcina, Vlada Kosova je izdvojila 40 miliona eura iz budžeta. Kosovo ima nešto više od 1.750.000 stanovnika, a prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, do sada su testirana 227.482 uzorka, registrovane su 59.304 obolele osobe, od kojih su 1.482 lica preminula.