Реакције на посету Османијеве и Куртија северу Косова

фото: screenshot/facebook

Јучерашња, како тврде представници Срба, ненајављена посета в.д. председнице Косова Вјосе Османи и лидера Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија северу Косова, на сву срећу је протекла без озбиљнијих инцидената, а српски и већина албанских полтичара, овај потез Османијеве и Куртија сматрају непотребном провокацијом, свако из својих разлога.

Захваљујући уздржаности грађана Северне Митровице, ненајављена посета Османијеве и Куртија северу Косова, протекла је без инцидената, рекао је јутрос за ТВ Прва председник Српске листе Горан Ракић.

“Они су јуче у чисто српску средину, у Северну Митровицу, довела десетине до зуба наоружаних људи, од којих су неки имали упадљиве ознаке ОВК. Подсетићу да је јуче прекршен и закон о општим изборима, јер кампања званично није почела, тако да апсолутно нису имали поттребе да долазе јуче а да се позивају да је то било због кампање, јер свакако кампања још увек није почела”, казао је Ракић.

Посету не одобрава ни актуелни премијер Авдулах Хоти.

“Верујем да би неке ствари требало изоставити из предизборне кампање. То је територија Косова без икакве сумње, не оспорава се ни у ком облику, свако има право да се крец́е на све четири стране, али не би требало да се користи за кампању и за промоцију нечега што није”, истакао је Хоти приликом одавања почасти погинулом припаднику такозване Ослободилачке војске Косова, Захиру Пајазитију.

Шта то север Косова за њега јесте а шта није, Хоти није објаснио, међутим председник Српске листе нема дилему због чега су се гости појавили тамо где нису позвани.

“Оно што се јуче десило, јесте покушај Аљбина Куртија и Вјосе Османи да зарад својих јефтиних политичких поена изазову инцидент и угрозе мир на овим просторима”, тврди председник Српске листе у изјави за ТВ Прву.

И Демократска партија Косова некадашњег лидера Хашима Тачија не одобрава посету, али због политичке борбе.

“Демократска странка Косова осуђује ружно, безобзирно и опасно понашање двојца, Курти-Османи, који је довео у питање досадашња достигнућа наших институција да постигну суверенитет и да интегришу правосуђе и безбедносне структуре на северу”, написао је, између осталог, портпарол ДПК Авни Битићи, на свом фејсбук профилу.

Већина приштинских политичара такође оптужују Османијеву и Куртија да су побегли са севера од, како пишу поједини медији, шачице људи и да су кукавице, док директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручује да овакво агресивно понашање Аљбина Куртија дестабилизује читав регион.

Анђелка Ћуп