Потписан споразум о дипломатској сарадњи између Израела и Косова

Данас је потписан споразум о дипломатској сарадњи између Израела и Косова. То је једна од 10 тачака договора постигнутог између Сједињених Америчких Држава, Београда и Приштине, 4. септембра прошле године у Вашингтону. Споразум је први пут потписан путем видео линка, због пандемије корона вируса.

Министар спољних послова Израела Габријел Ашкенази и његова колегиница у Приштини, Мељиза Харадинај Стубла, потписали су споразум о успостављању дипломатских односа између Израела и Косова. После потписивања, израелски министар се захвалио српском председнику Александру Вучићу на, како рекао, његовом лидерству и труду на изградњи добрих односа са Израелом,

“Данас стварамо историју и на томе желим да захвалим Сједињеним Државама. Израел жели стабилан Балкан, а томе доприноси споразум потписан у Вашингтону. Надамо се да ће се дијалог између Косова и Србије наставити”, рекао је Ашкенази.

Симболично је откривена и плоча косовске амбасаде која ће бити постављена у Јерусалиму, а за приштинске званичнике, ово је коначно признање косовске државности од стране Израела и прилика за захвалност Америци.

“Драге Сјединњене Америчке Државе, вечно смо захвални на обостраној подршци коју смо добили. Успостављање овог дипломатског односа данас не би било могуће без вашег благослова и залагања. Такође би требало да поменем бившег америчког председника Доналда Трампа, бившег специјалног изасланика Ричарда Гренела, Роберта О’Браена, амерички Стејт департмент и подршку нове америчке администрације, коју је показао државни секретар, Ентони Блинкен”, захвалила се Косовска министарка спољних послова и дијаспоре, Мељиза Харадинај Стубла.

Осим отварања амбасаде у Јерусалиму, на шта се у Вашингтону обавезао и Београд, Приштина је обећала да ће вратити сву имовину јеврејској заједници, а данашњи дан добро је дошао и за предизборну кампању.

“Ово је важан дан за Косово. Успоставили смо нови однос са Израелом који је произашао из споразума из Вашингтона. Пробили смо блокаду признања за Косово. Акција и конкретизација које смо данас предузели јасно показују ефекат и значај споразума од 4. септембра и разуверавају све оне који су критиковали овај споразум и доводили у питање признање наше државе од стране Израела”, рекао је косовски премијер у оставци Авдулах Хоти.

Споразум није изненађење за косовску јавност и био је очекиван, сматра директор НВО “Комуникација за развој друштва” у Грачаници, Иван Николић.

“Мислим да је ово био очекивани потез и да је ово добро за Косово, али исто тако очекујем и негативне реакције муслиманских земаља”, мисли Николић.

Док се очекују реакције муслиманских држава, али и Европске уније која је још јесенас затражила да Косово не отвара амбасаду у Јерусалиму, Приштина се нада да ће после Израела уследити још признања. На званичном сајту приштинског Министарства спољних послова пише да је Израел 117. држава која је признала државност Косова, док из Београда поручују да је тај број мањи од сто.

Анђелка Ћуп