Реакције на потписивање билатералног споразума између Косова и Израела

После јучерашњег потписивања споразума о билатералној сарадњи између Косова и Србије, на основу договора у Вашингтону од 4. септембра прошле године, председник Србије Александар Вучић је поручио да ће Србија односе са Израелом градити у складу са новонасталом ситуацијом.

Слично српском председнику и Портпарол Европске уније Петер Стано поручује да очекује да Косово делује у складу са европском перспективом, на шта је реаговала приштинска амбасадорка у Вашингтону и потенцијална косовска председница Вљора Читаку.

Лицемерје има име. Косово нема амбасаде у Мадриду, Братислави, Атини, Букурешту, Никозији. Било би добро да Брисел, пре него што нам одржи предавања о амбасади у Јерусалиму, мало говори о недостатку косовског представништва при ЕУ. Да ли је ЕУ „неутрална“ према статусу Косова или није?”, оштро је на свом фејсбук профиле, упитала Ћитаку.

Званично, Европска унија јесте неутрална према статусу Косова, али је против отварања косовске амбасаде у Јерусалиму и Турска, која је признала Косово.

“Овакво опредјељење Косова је против међународног права, укључујући и резолуцију Уједињених нација, усвојену по овом питању. Сваки корак у овом правцу не доприноси правди, неће служити решењу палестинског проблема и поткопава визију решења односа између две државе”, написао је на твитер налогу портпарол Министарства спољних послова Турске, Хами Аксои.

Познаваоци политичких рилика очекују и жешће реакције муслиманских земаља, али је за албанске политичаре, посебно за још увек актуелну власт, споразум са Израелом додатни политички поен у текућој предизборној кампањи.

А.Ћ.