Завршено припремно рочиште у случају убиства Оливера Ивановића, оптужени се изјаснили да нису криви

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Припремно рочиште против шесторо оптужених, у суђењу за убиство Оливера Ивановића, по трећој, новој измењеној оптужници, завршено је данас пред Специјалним већем Основног суда у Приштини, а сви оптужени су се изјаснили да нису криви. Ивановић је мучки, пуцњима у леђа, убијен16. јануара 2018. године испред канцеларије своје странке у Косовској Митровици и до данас нису познати ни извршиоци, ни налогодавци његовог убиства.

После читања оптужнице на албанском и српском језику, сви оптужени су се изјаснили да нису криви за убиство Оливера Ивановића. За адвокате одбране и ова оптужница је, као и претходне две, непоткрепљена доказима.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“Оптужница нема ниједног квалитета, чак је ова трећа оптужница далеко слабија професионално у односу на прве две оптужнице, због тога што није прецизирана правна квалификација кривичног дела”, рекао је адвокат оптуженог Марка Рошића, Махмут Хаљими и додао да је прекршен и Закон о кривичном поступку:

“Уколико тужилац не подигне оптужницу у року од две године онда мора да се обустави поступак. У овом случају тај рок је прекорачен за преко 15 до 20 дана, што значи да по том основу треба да се обустави поступак“.

У трећој оптужници, ново је то што се оптуженима, уместо помагања у убиству, сада на терет ставља учешће у тешком убиству, иако и даље нема имена директних извршилаца, нити, по мишљењу адвокатице Јоване Филиповић која заступа Силвану Арсовић, доказа за такве тврдње. Због неутемељености оптужнице, адвокати оптужених ће заједно у понедељак поднети приговор и тражити одбацивање оптужнице.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Адвокат Радета Басаре, Том Гаши, рекао је новинарима да се до праве истине, ко је и зашто убио Оливера Ивановића, не може доћи уколико не буде било сарадње српског и косовског правосуђа.

За вође криминалне групе, чији су припадници били, како пише у оптужници, сви оптужени, тужилац сумњичи Милана Радоичића, Звонка Веселиновића и Жељка Бојића, који су недоступни косовском правосуђу. Није јасно да ли се поменута тројица сумњиче и за убиство Оливера Ивановића. За убиство Оливера Ивановића су оптужени Марко Рошић, Недељко Спасојевић и Раде Басара, који су у притвору и Силвана Арсовић, Жарко Јовановић и Драгиша Марковић, који се бране са слободе.

Анђелка Ћуп