Završeno pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, optuženi se izjasnili da nisu krivi

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Pripremno ročište protiv šestoro optuženih, u suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića, po trećoj, novoj izmenjenoj optužnici,

Pripremno ročište protiv šestoro optuženih, u suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića, po trećoj, novoj izmenjenoj optužnici, završeno je danas pred Specijalnim većem Osnovnog suda u Prištini, a svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi. Ivanović je mučki, pucnjima u leđa, ubijen16. januara 2018. godine ispred kancelarije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici i do danas nisu poznati ni izvršioci, ni nalogodavci njegovog ubistva.

Posle čitanja optužnice na albanskom i srpskom jeziku, svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi za ubistvo Olivera Ivanovića. Za advokate odbrane i ova optužnica je, kao i prethodne dve, nepotkrepljena dokazima.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Optužnica nema nijednog kvaliteta, čak je ova treća optužnica daleko slabija profesionalno u odnosu na prve dve optužnice, zbog toga što nije precizirana pravna kvalifikacija krivičnog dela”, rekao je advokat optuženog Marka Rošića, Mahmut Haljimi i dodao da je prekršen i Zakon o krivičnom postupku:

“Ukoliko tužilac ne podigne optužnicu u roku od dve godine onda mora da se obustavi postupak. U ovom slučaju taj rok je prekoračen za preko 15 do 20 dana, što znači da po tom osnovu treba da se obustavi postupak“.

U trećoj optužnici, novo je to što se optuženima, umesto pomaganja u ubistvu, sada na teret stavlja učešće u teškom ubistvu, iako i dalje nema imena direktnih izvršilaca, niti, po mišljenju advokatice Jovane Filipović koja zastupa Silvanu Arsović, dokaza za takve tvrdnje. Zbog neutemeljenosti optužnice, advokati optuženih će zajedno u ponedeljak podneti prigovor i tražiti odbacivanje optužnice.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Advokat Radeta Basare, Tom Gaši, rekao je novinarima da se do prave istine, ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića, ne može doći ukoliko ne bude bilo saradnje srpskog i kosovskog pravosuđa.

Za vođe kriminalne grupe, čiji su pripadnici bili, kako piše u optužnici, svi optuženi, tužilac sumnjiči Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića i Željka Bojića, koji su nedostupni kosovskom pravosuđu. Nije jasno da li se pomenuta trojica sumnjiče i za ubistvo Olivera Ivanovića. Za ubistvo Olivera Ivanovića su optuženi Marko Rošić, Nedeljko Spasojević i Rade Basara, koji su u pritvoru i Silvana Arsović, Žarko Jovanović i Dragiša Marković, koji se brane sa slobode.

Anđelka Ćup