Краљ џунгле у Станчићу чека повратак кући

На двадесетак километара од Гњилана, посетиоци одмаралишта и гости ресторана “Црни врх” у селу Станчић, у импровизованом зоолошком врту, могу да виде и правог лава. Ослобађање лава, који се у Станчићу налази већ више од три године, затражили су и челници Европске уније.

За лаике, све изгледа нормално. Зоолошки врт, као и сваки други. Изгледа прилично чисто и уређено. Различите животиње у кавезима, окружене шумом, а поред бистра река. Међутим, још пре две године косовско друштво за заштиту животиња је поручило да животиње хитно морају да оду из како су навели “овог грозног места”.


На уласку у овај зооврт, налази се лав, због којег су посебно реаговали и представници Европске уније. Да лав мора хитно да оде из нехуманих услова, поручили су европски комесар за проширење Оливер Верхељ и известитељка Европске уније за Косово, Виола фон Крамон, тражећи да бригу о лаву преузме европско удружење за заштиту животиња “Четири шапе”, међутим, ни месецима после њихове реакције, краљ џунгле је још ту, у неколико корака дугој ћелији.

Како незванично сазнајемо, власник овог зооврта А.Х., који је и хапшен 2019. због незаконитог довођења лава на свој посед, тврди да је уложио око 40.000 евра како би у свом поседу имао атракцију. Косовске институције немају податке како је звер дошла овде, а на поруку челника Европске уније, реакције нема. Можда због тога што је управо Европска унија финансирала изградњу овог објекта?


Ресторан и одмаралиште “Црни врх”, налази се на око два километра од новоотвореног прелаза између Косова и Северне Македоније, а Куманово је одавде удаљено само 23 километра.


Анђелка Ћуп