Petar Petković: Aljbin Kurti kao građanin Srbije može kao privatno lice da govori o promeni Ustava

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Posle izjave Aljbina Kurtija da Srbija mora da promeni svoj ustav jer je kosovska nezavisnost odavno završena i uokvirena,

Posle izjave Aljbina Kurtija da Srbija mora da promeni svoj ustav jer je kosovska nezavisnost odavno završena i uokvirena, oglasio se direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, poručivši da je Kurti kao „građanin Srbije vlastan da o tome govori, ali samo kao privatno lice, jer njegovo mišljenje vredi koliko i njegov jedan glas, a sadržaj našeg Ustava svakako neće biti predmet bilo kakvih razgovora pod inostranim okriljem“.

„Za razliku od Ustava Srbije, koji uvažava stvarnost i jeste najviši pravni dokument jedne međunarodno priznate države, ono što Kurti i njegovi istomišljenici nazivaju Ustavom Kosova, jeste privremeni akt i neka vrsta pravnog provizorijuma, i neophodno ga je hitno menjati, kako bi se sprovelo sve ono na šta se Priština obavezala u briselskom dijalogu. U danima kada se bližimo obeležavanju godišnjice donošenja Sretenjskog ustava i Dana državnosti naše zemlje, podsećam Kurtija da Srbija sprovodi najsavremenija i najnaprednija ustavno-pravna rešenja još od 1835. godine, kada je usvojen njen prvi Ustav. Od tada do danas srpski ustavi garantuju maksimalne slobode svim lojalnim građanima Srbije, pa će tako i njemu, kada bude ponovo postao lojalnim građaninom Srbije, biti garantovana sva lična i kolektivna manjinska prava“, poručio je Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

A.Ć.