Сава Јањић: Група Албанаца опљачкала испосницу Св. Петра Коришког, КПС филтрира извештаје

Косовска полиција, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Игуман манстира Високи Дечани, архимандрит Сава Јањић, објавио је на свом твитер налогу да је група Албанаца ухваћена у пљачки испоснице Светог Петра Коришког, која се налази, између Суве Реке и Призрена, под планином Русеницом, у Русеничком Подгору, како мештани називају овај крај.

Отац Сава је написао да Косовска полиција није пљачку објавила јавно у свом извештају који шаље медијима, већ само у извештају који шаље међународној мисији.

„Само међународне мисије добијају комплетне полицијске извештаје, док се лажна слика наводне владавине закона представља јавности. Није ни чудо што Косово остаје чвориште корупције и организованог криминала с тако једностраним приступом законима и правди. Зашто интернационалци то толеришу?“, написао је Сава Јањић на свом Твитер налогу.

Како је наведено, КПС је у извештају који подноси свакодневно међународним мисијама, известила да је четворицу ухапшених приликом пљачке привела и задржала у протвору 48 сати, али да је један ухапшени побегао приликом пребацивања у затвор.

„Косовска полиција шаље само филтриране извештаје медијима и на тај начин спречава јавност да сазна шта се стварно догађа. Срамота, али уобичајена пракса на Косову где владавина закона не постоји“, закључио је Отац Сава Јањић, захваливши се међународном представнику на информацијама које му је пренео.


Испосница Св. Петра Коришког је природно удубљење у стени, обрађено и претворено црквицу. У дну пећине је била и гробница Петра Коришког. У Испосници је остало само неколико квадрата живописа и ове фреске спадају у најстарије примерке монументалног сликарства средњовековне Србије и јединствене примерке религиозног сликарства домаћих пустиножитеља.


А.Ћ.