Зоран Ђокић осуђен на 12 година затвора; адвокат Пантовић: Нема правде за Србе и друге неалбанце

Илустрација фото: pixabay/Activedia

Суд у Приштини првостепено је данас осудио Зорана Ђокића из Пећи на 12 година затвора због ратног злочина, потврдио је за Радио Контакт Плус његов бранилац, адвокат Љубомир Пантовић.

У пресуди Судског већа се наводи да се Ђокић проглашава кривим зато што је наводно у марту 1999. године “у акцији групе српских војних и полицијских паравојних снага у униформи, учествовао у протеривању Албанаца у Пећи, да је насилно улазио у куће Албанаца, пуцао у ваздух и присилио албанске породице да у кратком року напусте своје куће и крену у Албанију и Црну Гору”.

Пантовић оцењује да је оваква пресуда дубоко погрешна и неправична и да је у сукобу са елементарним правом окривљеног на правично суђење.

„У овом случају, главни сведок оптужбе, односно, главни сведок тужилаштва, Албанац, једини очевидац ратног злочина, од самог почетка поступка је тврдио да је други човек, а не Зоран Ђокић, извршио ратни злочин за који је Ђокић данас осуђен. И поред тога, суд је одлучио да га прогласи кривим. Значи, мимо доказа и мимо било каквих основа да се таква пресуда донесе“, подвукао је Пантовић, преноси Радио Контакт плус.

У нормалним околностима, Зоран Ђокић не би био ни оптужен, указује Пантовић.

Међутим, када су оваква кривична дела у питању, према његовим речима, апсолутно нема правде за Србе и друге неалбанце.

Као пример наводи случај Дарка Тасића од пре седам, осам месеци, када је од стране грађана, нападнут у Призрену.

„Сведоци смо да свакодневно косовски медији који извештавају на албанском језику пишу о српском геноциду на Косову за време сукоба, о ратним злочинима који нису кажњени. Имали смо пре седам, осам месеци, после једног исто оваквог суђења у Призрену, буквално напад грађана на зграду суда, са намером да се обрачунају са окривљеним, са нападом на аутомобил у којем је окривљени из затвора доведен на суђење на објављивање пресуде, са намером да га линчују. Овде су једноставно такве околности, слободно могу да кажем, ненормалне, па су и овакве пресуде, каква је данас саопштена у Приштини, могуће“, каже Пантовић.

Одбрана ће, по добијању писмене пресуде, уложити жалбу Апелационом суду.

Зоран Ђокић ухапшен је на прелазу Јариње и у притвору је од 2. фебруара 2019. године.

Извор Радио Контакт плус