Данас је слава Света три јерарха

Данас је слава Света три јерарха, празник хришћанских учитеља, Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, чија су теолошка учења обележила византијску цркву 11. века.

Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти, три васељенска учитеља, које је Црква сврстала у ред светих, били су тема великих богословских спорова

Расправа и међу народом и међу свештеницима, о томе који је светитељ већи, претила је да расцепи веру. Спор је окончан 1084. године, у време цара Алексија И Комнена, увођењем заједничког празника.

У православним храмовима служе се литургије у славу светитеља који су заузели високо место у историји хришћанске цркве – Василија Великог, реторичара, филозофа и писца светих литургија, Григорија Богослова, цариградског епископа и Јована Златоустог, великог беседника и тумача Светог писма.

Света три јерарха уживају велико поштовање у нашем народу где су од давнине еснафска слава металаца. Славе се као крсна слава. У Грчкој су и црквени, национални и школски празник.

По томе какви ветрови данас дувају, прогнозира се какво нас време чека током године.

Верује се да ће година бити добра и богата уколико дува јужни ветар, да „северац“ доноси лошу годину, онај са истока доноси несташице, а западни доста рибе и млека.

Богата година нас чека уколико нема ветра.