На Косову предизборна тишина

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Предизборна тишина на Косову је почела ноћас у поноћ. Сутра у 7:00 се отварају бирачка места, укупно 2.832 у оквиру 888 бирачких центара. Затварање бирачких места је у 19:00 часова, када престаје и изборна тишуна.

У трци за 120 посланичких места је 28 политичких субјеката, од којих су три Српска, Српски демократски савез, ГИ за слободу, правду и опстанак и Српска листа.

За странке невећинских заједница је загарантовано 20 места, од тога 10 за Србе, док је политичким партијама Албанаца потребно да пређу ценсус од 5% како би ушле у парламент.

На Косову је уписано 1.794.862 бирача и они ће сутра имати прилику да изаберу осми сазив парламента од проглашења такозване независности. Гласачки листићи су штампани у Словенији и допремљени су у Приштину, а данас су подељени општинским изборним комисијама.

“Данас смо поделили осетљив гласачки материјал, укључујући и гласачке листиће, уз пратњу косовске полиције, општинским изборним комисијама, у свих 38 општина. Сутра ујутру ће осетљив гласачки материјал бити, у складу са правилима, подељен свим бирачким местима”, рекао је портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези.

Позив грађанима да пријаве неправилности, упутиле су земље Квинте, посебно америчка амбасада, а за време изборног дана, дежураће 88 тужилаца и 30 судија, као и велики број полицајаца.

“Предузели смо све потребне мере за сутрашње изборе и направили смо оперативни план, а такође смо повећали своје капацитете. Позивамо медије, а посебно грађане, да реагују на сваку неправилност и да их пријаве полицији”, нагласио је на јутрошњој конференцији за медије представник Косовске полиције Арбнеш Ајвази.

У општинама са српском већином јужно од Ибра, као и у осталим деловима Косова, предизборна кампања је протекла мирно, у бирократској атмосфери, тврди посматрач скупа невладиних организација “Демократија на делу”, Стефан Филиповић.

“Предизборна кампања је трајала кратко, можете рачунати само осам дана, политички субјекти нису били спремни за изборе јер су дошли изненада, а кампање скоро да није ни било и због епидемије. Оно што је мене изненадило, јесте да предизборне кампање скоро да није било ни на друштвеним мрежама, а ми смо очекивали да ће се она управо тамо преселити”, казао је Филиповић.

Изборе на Косову ће надгледати домаће и стране невладине организације, међународни представници, међу њима и Стручна мисија Европске уније за изборе, а први пут техничку подршку Централној изборној комисији неће пружати мисија ОЕБС-а.

Анђелка Ћуп