Екипа РТС други дан на Јарињу, чека се одговор министарства?

Фото: Фејсбук / Светлана Вукмировић

Удружење новинара Србије (УНС) реаговало данас поводом задржавање екипе и уреднице емисије „Право на сутра“ РТС-а Светлане Вукмировић, која се на прелазу Јариње налази већ други дан. Вукмировић је потврдила за КоССев да је официр за везу, Дејан Павићевић, у контакту са Бриселом и Приштином поводом овог случаја али и да се и даље чека на одговор косовског министарства спољних послова о разлогу задржавања. На одговор овог министарства чека и КоССев портал.

УНС и његов огранак Друштво новинара Косова и Метохије изразили су протест због тога што, како су саопштили, Косовска полиција и даље не дозвољава екипи РТС-а да уђе на територију Косова.

Поручују да су слобода кретања и слобода говора основна људска права која се не смеју ограничавати административним мерама.

Светлана Вукмировић потврдила је за УНС-а да се екипа РТС-а на Јарињу налази од јуче у подне, те да им је Косовска полиција рекла да чека на одговор косовског министарства спољних послова.


УНС је поручио да ће о случају обавестити међународне институције и удружења и подсећа да је ово трећи случај у последња три дана да косовске институције, како додају, не дозвољавају новинарима да извештавају.

Подсетили су да су на дан избора на Косову, на прелазу Јариње задржане и екипе Регионалне телевизије Краљево и Телевизије Пинк, којима такође није био дозвољен улазак.


Како је она разумела, сличне ситуације задржавања екипе РТС-а у којима су се нашли већ више пута се тичу искључиво провере ње.

Мишљења је да је Косовска полиција у обавези да обавести централу у Приштини када она улази и излази са Косова.

Такође каже да је приметила да се током провере, на уређају за проверу документације, појави црвена боја.

„Центарала у Приштини тражи да буде обавештена када ја уђем и изађем са Косова, не праве проблеме за остале чланове моје екипе, али од мене траже да одговарам на неколико питања – Зашто долазим? Шта снимам? Где ћемо бити смештени? Када се враћамо?“

Вукмировић каже и да је о случају обавестила официра за везу са Приштином, Дејана Павићевића, који је, како додаје, већ ступио у контакт са Бриселом и са приштинским институцијама.

Поручује и да је претходно само једном контактирала Павићевића, а такође у вези са случајем задржавања.

Новинари КоССев портала ступили су у контакт са представницима косовског министарства спољних послова како би добили одговор на питање због чега екипа РТС-а већ други дан чека на Јарињу.

Речено нам је да им се обратимо писаним путем, што смо и учинили. Међутим, до објављивања вести одговор није стигао.

Покушали смо да ступимо у контакт и са портпаролима Косовске полиције у Приштини, међутим они се нису јављали на наше позиве.

Канцеларија за КиМ: Да ли овакве забране служе да се спречи да истина о дешавањима на КиМ буде доступна широј јавности?

Канцеларија за КиМ реаговала је на, како наводе, најновије кршење права на слободу кретања, права на слободу извештавања и информисања с којим су се суочили новинари РТС-а.

Кажу да је недопустиво да новинари било које медијске куће имају овакав третман, и да ће о томе обавестити администрацију ЕУ у Бриселу.

„Очекујемо од европских представника да се јасно одреде према политици забрана и рампи коју спроводе институције у Приштини и омогуће медијима из централне Србије да
несметано, без притисака, малтретирања и застрашивања обављају свој новинарски
задатак“, наводи се у саопштењу.

Извор: КоССев