Trinaest godina samoproglašene nezavisnosti Kosova

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Na današnji dan pre 13 godina Skupština Kosova donela je Deklaraciju o nezavisnosti, kojom je Priština jednostrano proglasila odvajanje od Srbije.

Na današnji dan pre 13 godina Skupština Kosova donela je Deklaraciju o nezavisnosti, kojom je Priština jednostrano proglasila odvajanje od Srbije. Tadašnje samoproglašene institucije vodili su Fatmir Sejdiju, kao predsednik, Hašim Tači kao premijer i Jakup Krasnići kao predsednik Skupštine Kosova.

Skromnije nego ranijih godina, 13 godina takozvane nezavisnosti Kosova se obeležava posetom grobovima albanskih heroja, Ibrahima Rugove, Adema Demaćija i Adema Jašarija, kao i veličanjem vojske Kosova. Vjosa Osmani, koja trenutno obavlja dužnost predsednice Kosova, izjavila je danas da se do oslobađanja Kosova od Srbije, kako je rekla, došlo krvlju mučenika.

“Naša država je nastala od znoja i truda svakoga od vas, mudrošću i veličinom našeg naroda. Put kojim smo išli do nezavisnosti nije bio ni lak, ni kratak, bilo je potrebno mnogo truda i junaštva da bismo danas bili ovde”, istakla je Vjosa Osmani.

Sjedinjene Američke Države, koje od samog početka podržavaju i pomažu samoproglašeno Kosovo, čestitali su putem zvanične Facebook stranice 13 godina nezavisnosti.

“Dok slavimo Dan nezavisnosti Kosova, američko-kosovsko partnerstvo ostaje nepokolebljivo. Bićemo uz vaš narod dok radite na izgradnji pravednog, mirnog i prosperitetnog doma za sve građane Kosova”, napisano je na Facebook stranici Američke ambasade u Prištini.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Sa druge strane istoričar Aleksandar Gudžić kaže da je sve ono u šta su Albanci verovali kada su tada 2008. godine proglasili nezavisnost Kosova, propalo.

„Ekonomija bukvalno i da ne postoji, fabrike ne rade. Kosovsko društvo je društvo nesrećnih ljudi, odakle ljudi odlaze ili nameravaju da to urade. Jednom rečju, Kosovo je danas prostor izneverenih očekivanja, jedna instant drzava, ljuštura bez sadržaja, gde političke elite za 13 godina nisu mogle svom društvu da ponude neku novu opciju, neku novu nadu, neka nova očekivanja“, rekao je Gudžić.

Govoreći o životu Srba nakon samoproglašenja Kosova, Gudžić je naglasio da problemi koji su mučili Srbe tada, traju i danas.

„To je teška ekonomska situacija i nemogućnost zapošljavanja. Ekonomski problemi su ti koji dominiraju u srpskoj zajednici, uz tihu diskriminaciju, institucionalnu represiju, sa kojom se Srbi suočavaju, kao i svakodnevno kršenje ljudskih prava, zakona o upotrebi jezika, pa do problema dokazivanja vlasništva nad imovinom i sve do spiskova i optužnica koje podižu institucije u Prištini i optužuju Srbe za ratne zločine”, istako je Gudžić.

Nakon 17. februara 2008. godine u Prištini tvrde da je preko 100 država priznalo takozvanu nezavisnost Kosova, dok u Beogradu tvrde da je taj broj znatno manji. Velike sile poput Rusije, Kine i Indije su takođe protiv tog priznanja. Današnja proslava se razlikuje od prošlih jer se održava bez glavnih aktera deklaracije o nezavisnosti, Hašima Taćija i Jakupa Krasnićija, koji su u pritovoru i optuženi za ratne zločine. Današnje institucije u Prištini vodiće nove snage u liku Vjose Osmani I Aljbina Kurtija, ali kada je u pitanju nezavinost Kosova, stavovi Albanaca su ostali nepromenjeni.

Ana Marković