Данас је Међународни дан матерњег језика

Организација Уједињених нација за обраазовање, науку и културу (UNESKO) поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика, указује да је језичка разноликост све угроженија и да више од 40 одсто светског становништва нема приступ образовању на језику који говори или разуме, саопштило је Министарство за људска и мањинска права Србије.

У циљу подизања свести о значају очувања матерњих језика, тема Међународног дана матерњег језика 2021. године је „Неговање вишејезичности за укључивање у образовање и друштво“, додаје се у саопштењу.

На Косову постоји Закон о употреби језика, који обавезује јавне институције на равноправну употребу албанског и српског језика, међутим ситуација на терену је незадовољавајућа, о чему наш портал свакодневно извештава.

Генерална скупштина UNESKO 1999. године прогласила је 21. фебруар за Међународни дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у источном Пакистану, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

А.М.