“Placebo“ u Domu kulture „Gračanica“

Dom kulture „Gračanica“ i Narodno pozorište Priština pozivaju na premijeru predstave „Placebo“ u režiji Milana Karadžića,

Dom kulture „Gračanica“ i Narodno pozorište Priština pozivaju na premijeru predstave „Placebo“ u režiji Milana Karadžića, koja će biti izvedena u sredu 24. februara 2021. godine u 19 časova.

„Reč ‘placebo’ dolazi iz latinskog jezika i znači ‘udovoljiću’ (od placeo – udovoljavam), a prvi put se pominje u latinskom prevodu Biblije. Godine 1811. ova reč je već ušla u Medicinski leksikon Hupera i Kvinsija, gde se navodi da je to bilo koji lek napravljen tako da više udovolji pacijentu, nego da ovaj ima koristi od njega. Placebo efekat, ta neverovatna sposobnost uma da ozdravi telo, koristi se i danas u medicini. To je pozitivan efekat izazvan autosugestijom bolesnika da mu neki lek pomaže. Ovaj efekat nastaje prihvatanjem neke neistine kao tačne, da bi se sačuvao ili po stigao osećaj sigurnosti. Placebo pokazuje kako je naš um sposoban da pokrene promene u organizmu verujući u moć lažnog leka, a drama ‘Placebo’ Aleksandra Jugovića ide još dalje“, rekla je rediteljka predstave Isidora Goncić.

Pored Goncićeve, autorsku ekipu predstave čine i: koreografkinja Jovana Ikonić, kompozitorka Irena Popović Dragović, kostimografkinja Bojana Kostadinović i scenograf Goran Stojčetović.

U predstavi igraju: Nikola Ranđelović, Marko Pavlović, Bojan Stojčetović, Anika Grujić, Milena Pavlović, Nikola Đorđević, Strahinja Bičanin i Jasmina Stojiljković.

Predstava će se odigrati uz epidemiološke mere po preporuci nadležnih institucija.