“Плацебо“ у Дому културе „Грачаница“

Дом културе „Грачаница“ и Народно позориште Приштина позивају на премијеру представе „Плацебо“ у режији Милана Караџића, која ће бити изведена у среду 24. фебруара 2021. године у 19 часова.

„Реч ‘плацебо’ долази из латинског језика и значи ‘удовољићу’ (од placeo – удовољавам), а први пут се помиње у латинском преводу Библије. Године 1811. ова реч је већ ушла у Медицински лексикон Хупера и Kвинсија, где се наводи да је то било који лек направљен тако да више удовољи пацијенту, него да овај има користи од њега. Плацебо ефекат, та невероватна способност ума да оздрави тело, користи се и данас у медицини. То је позитиван ефекат изазван аутосугестијом болесника да му неки лек помаже. Овај ефекат настаје прихватањем неке неистине као тачне, да би се сачувао или по стигао осећај сигурности. Плацебо показује како је наш ум способан да покрене промене у организму верујући у моћ лажног лека, а драма ‘Плацебо’ Александра Југовића иде још даље“, рекла је редитељка представе Исидора Гонцић.

Поред Гонцићеве, ауторску екипу представе чине и: кореографкиња Јована Иконић, композиторка Ирена Поповић Драговић, костимографкиња Бојана Костадиновић и сценограф Горан Стојчетовић.

У представи играју: Никола Ранђеловић, Марко Павловић, Бојан Стојчетовић, Аника Грујић, Милена Павловић, Никола Ђорђевић, Страхиња Бичанин и Јасмина Стојиљковић.

Представа ће се одиграти уз епидемиолошке мере по препоруци надлежних институција.