Кризни штаб: Ситуација са Ковидом високоризична и сваким даном лошија

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Ситуација са пандемијом COVIDA19 на територији општине Грачаница је високоризична и са тенденцијом погоршања па је због повећаног прилива пацијената са озбиљном клиничком сликом донета одлука о повећању болничких смештајних капацитета, оцена је Кризног штаба након данашње седнице, саопштава Информативна служба општине Грачаница.

Кризни штаб општине Грачаница одржао је данас седницу на којој је разматрана тренутна епидемиолошка ситуација на територији општине. Наглашено је да је од прве половине фебруара епидемиолшка ситуација сваким даном све лошија са тенденцијом погоршања. Разлог томе је недовољна примена анти ковид мера међу становништвом, привредним и пословним субјектима и већим делом институција.

Кризни штаб општине Грачаница усвојио је предлог да се од свих директора образовних и васпитних институција затражи детаљан извештај о пресеку стања, након чега ће се, зависно од процене, предузимати додатне мере.

С обзиром да су смештајни капацитети у болницама скоро попуњени, а прилив пацијената са озбиљном клиничком сликом повећан, донета је одлука о повећању болничких смештајних капацитета, како би се свима пружила адекватна медицинска помоћ.

Инспекцијски органи у сарадњи са полицијом спровешће детаљну контолу угоститељских објеката, привредних и пословних субјеката као и банака, и примениће се мере у складу са законом уколико се не испоштују анти ковид мере које се пре свега односе на дистанцу, ношење маски, броја окупљених гостију и поштовање радног времена.

Одељење Јавних служби општине Грачаница од данас појачава активности на дезинфекцији јавних институција и површина.

Јавним институцијама се препоручује смањење броја радника, те организовање рада од куће у сваком сектору где за то постоји могућност.

Кризни штаб општине Грачаница позива становништво да најозбиљније схвати ситуацију у којој се налазимо и да је крајње неодговорно и неозбиљно организовати друштвене активности, породична окупљања и прославе и не придржавати се анти ковид мера.

Молимо све грађане да ситуацију схвате најозбиљније и да својим дисциплинованим понашањем и појачаном одговорношћу помогну здравственим радницима, својој породици и себи самима да са што мање последица изађемо из ове борбе, саопштава Кризни штаб након седнице.