Брат за брата, а не брат против брата, порука протеста средњошколаца у Грачаници

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Немири међу средњошколцима, а и родбином и пријатељима након туче која се у понедељак догодила у Лапљем Селу не јењавају. Након првобитних инфромација да је претучен син политичара Ненада Рашића, седморица момака, од којих су четворица били само сведоци саме туче, осуђени су на једномесечни притвор.

Испред Полицијске станице у Грацаници данас су се окупили пријатељи и родбина момака којима је Основни суд у Грачаници одредио притвор у трајању од месец дана. Окупљени су са транспарентима “Не брат на брата, већ брат за брата”, “Увек слога, никад свађа” и “Правда за наше другаре” желели да искажу своје незадовољство на пресуду која је јуче донешена.

“То су све наша браћа, наши вршњаци, другови. Свако одговара за своје поступке, али не у оволикој мери и због тога смо овде, и моји другови и ја. Надамо да ћемо овим поступком успети нешто да постигнемо, јер желимо изједначену правду, желимо да наши другови изађу на слободу”, поручила је на скупу Катарина Миленковић, сестра притвореног Лазара Караџића из Лапљег Села.

Са Катарином се сложио и ученик Дамјан Јоксимовић из Преоца који је потврдио да свађа која је преходила тучи никако не може бити политички окарактерисна.

“Данас смо овде да подржимо другаре који су неправедно завршили у притвору на месец дана. То је била сасвим обична чарка између два другара и сматрамо да је неправедно то што је све ово отишло толико предалеко и што се у све умешала политика, која нема никакве везе са овом тучом”, каже Дамјан Јоксимовић, држећи трансапернт у рукама “Увек слога, никад свађа”.

Млади спортисти са централног Косова такође су данас дошли да подрже момке који се налазе у притвору и поручили институцијама да је деци место у учионицама и на спортским теренима, а не у притворској јединици.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“Надам се да ћемо нешто постићи овим протестима. Сви смо дошли да им будемо подршка и да наши другари и вршњаци виде да нису сами”, казала нам је ученица Милица Максимовиц.

Подршку скупу такође је пружио и спортски тренер Слободан Станисављевић, који је скренуо пажњу јавности алудирајући да многе мере, како ограничавање слободе кретања, а и промоције сцена попут оних у филму “Јузни Ветар”, као и у разним ријалити програмима, јако лоше утиче на омладину.

“Треба да радимо на томе да до оваквих ствари више никад не дође, да се наши момци више никада не сукобљавају и да јасно ставимо до знања да нема више наших или ваших, него су све то наша деца, небитно је да ли Никола Ненадов син, а Илија Микијев син. Јако је важно да се у све ово укључи и образовни систем, да се мало више поради са нашом децом, да образовање буде на нивоу на каквом треба да буде и да промоција спорта увек буде на првом месту”, истакао је Станисављевић и додао: “Бићемо овде свакога дана од 18 часова како би скренули пажњу јавном мњењу, Тужилаштву и свим другим институцијама да са децом не треба да се поступа на овакав начин. Сви добро знамо да када у затвор оде млади деликвент, он тамо постаје школовани криминалац, тако да је овој деци која су тренутно у притвору, место у школи и на спортским теренима”, закључио је спортски тренер из Угљара.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Данашње окупљање надгледала је Косовска полиција, а ученици и родитељи најавили су наредни протест за данас у 18 часова.

Подсећамо, до туче испред школе у Лапљем Селу је дошло између две групе младића, међу којима је био и син бившег министра у косовској влади, Ненада Рашића. Рашић је тучу назвао организованим линчом против његовог сина, из политичких разлога, међутим сведоци тврде да Рашићев син Никола није био жртва, већ један од учесника организоване туче. У тучи, осим Рашића, има још повређених, а најтеже је повређен малолетни И.М. који се још увек налази у болници.

Ана Марковић