Средњошколци настављају са протестима

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Већ други дан, пре и после подне, испред Полицијске станице средњошколци протестују поводом одлуке Основног суда у Грачаници којом је одређен једномесећни притвор седморици момака који су учествовали и били сведоци масовне туче испред школе у Лапљем Селу. Родитељи ухапшених момака су јуче поднели тужбу Апелационом суду и очекују укидање притвора.

Окупљени средњошколци су као и јуче, мирно и поштујући прописане епидемиолошке мере у спречавању ширења корона вируса, протестовали држећи транспаренте и узвикивајући „Хоћмо правду“ и „Пустите нам браћу“. Иако је јуче Косовска полиција најављивала да ће због тога што протест није унапред најављен интервенисати специјална јединица, то се није догодило. Данас је протест подржао и председник Омладинског савета Душан Борисављевић који је рекао да све ово што се дешава задњих пар дана излази из сваког контекста реалности.

„Срамота је и брука да се на муци породица ухапшених момака сакупљају било какви политички поени. Мој апел је да вршњацко насиље претставља реалан проблем и овим младим људима треба да се пружи шанса. Направили су грешку и покајали су се због ње, свако ће да плати своју цену, али да их оставимо на миру да одговарају за оно што су урадили, а не за неке спиноване лажи, за неке вести које је било која странка избацила у јавност“, изјавио је Борисављевић.

И другови и другарице ухапшених момака јасно су и данас поновили да не правдају тучу која се догодила и не подржавају насиље, али такође сматрају да су њихови вршњаци неправедно притворени.

“Ми, Срби на Косову имамо довљно проблема са Албанцима, да би се сада и ми међусобно тукли. Али све ово је отишло предалеко и подигло се на неки политички ниво и није фер да ови младићи страдају зарад нечијег политичког интереса. Тразимо правду, оно што је нама загарантовано законом, а то је да се они бране са слободе. Ми не тражимо да они прођу некажњено, али за оно што су урадили, постоје новчане казне којима они могу бити кажњени, али то није затвор од 30 дана”, поручила је Анита Јовановић из Лапљег Села.

Са њом се сложио и Никола Танасковић из Преоца који је додао да постоје много већи прекршаји за које нико не одговара и да је казна за његове другове превелика.

“Очекујемо да ћемо овим протестима да утичемо на власт да их пусте и није у реду да се овај сукоб употребљава у политичке сврхе. Сматрам да то није праведно, ни према мојим другарима, али ни према њиховим породицама”, казао је за наш портал Танасковић.

Косовска полиција је као и јуче надгледала протест средњошколаца који су се након сат времена мирно разишли.

Подсећамо, до туче испред школе у Лапљем Селу је дошло између две групе младића, међу којима је био и син бившег министра у косовској влади, Ненада Рашића. Рашић који је дан након туче одржао конференцију за новинаре на којој је тучу назвао организованим линчом против његовог сина, из политичких разлога, данас у изјави за КИМ радио каже да је туча била договрена, али да постоји група нападнутих и група нападача. Он такође каже да очекује да Апелациони суд одбаци одлуку Основног суда о притвору седморице момака и да се нада да ће они бити ослобођени.

Ана Марковић