Рашић: Дијалог са локалним Србима може да успе; Игор Симић: Рашић подржава Куртијеву политику стварања Велике Албаније

Ненад Рашић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Док лидер Прогресивно демократске странке, Ненад Рашић сматра да разговор кандидата за премијера Аљбина Куртија да дијалог води са локалним Србима а не са Србијом, изразивши спремност за сарадњу са Куртијем и Османијевом, Српска листа и Канцеларија за КиМ сматрају да таквом подршком, Рашић подржава стварање велике Албаније и да нема легитимитет да преговара у име Срба са КиМ.

„Много пута сам подржао политику коју води г. Курти јер постоје елементи који су у корист Срба и свих заједница, дијалог који је већ више пута поменут треба започети одоздо, а ја разумем и знам да је то једини начин који може да успе. Такође имамо велике симпатије за приоритетни циљ стратешког планирања, а то је примена закона“, рекао је Рашић, додавши и да је било манипулације, како српским, тако и гласовима осталих невећинских заједница.

„У сваком предизборном процесу обавестили смо шта ће се догодити и у ком облику, након сваког изборног процеса имали смо сведоке који су показали у ком облику се то догодило и последњих година није било акције. Не бисмо имали ове проблеме да су институције биле спремне да примене демократски изборни процес. Ово је главни проблем. Говорио сам неколико пута о овој методи и ми Срби преживљавамо осам година оно што се сада догађа другим заједницама, Бошњацима, Египћанима и Ромима“, рекао је бивши министер у Влади Косова, Ненад Рашић.

У име канцеларије за КиМ, реаговао је њен потпредседник, Петар петковић, рекавши да је Ненад Рашић “тројански коњ Аљбина Куртија”, а да је Куртијев план, како је написао у саопштењу, да се званични Београд истисне из преговора и дијалога с Приштином и да се разговори воде искључиво са послушним представницима Срба на Косову и Метохији.

“Томе служе најновије опасне Рашићеве изјаве за приштинске медије да „Курти може да успе само у дијалогу са локалним Србима“, циљајући на себе и Раду Трајковић, који су спремни да продају веру за вечеру – помогну Куртију да сруши дијалог, заокружи независност лажне државе и начини одлучујуће кораке ка стварању такозване ‘велике Албаније’. Њихов план огољен је до сржи и сада сви могу да се увере о каквој се опасној спрези на релацији Курти-Рашић-Трајковић ради. Међутим, ту постоји један велики проблем, они немају никакав легитимитет и њихова подршка међу Србима на КиМ је равна нули. Разговори се могу и водиће се једино са званичним Београдом, који на Косову и Метохији има подршку 96 одсто Срба, што је јасно изражено на претходним изборима кроз убедљиву победу Српске листе и српског јединства”, написао је Петковић, нагласивши да један од кључних разлога што Курти не жели разговор са представницима Србије, “лежи у томе да су званични Београд и председник Александар Вучић тешки преговарачи, са којима нема једностраних договора на штету Срба на КиМ, већ искључиво тежње за компромисом и решењем”.

Потпредседник Српске листе, Игор Симић је у реакцији на Рашићеву изјаву објаснио шта значи подршка Куртију и његовој политици.

“То значи: стварање неке нове Велике Албаније (а да подсетимо, за време оне у току Другом светском рату Срби су масовно нестајали са Косова и Метохије); гашење српских институција захваљујући којима Срби опстају на Косову и Метохији, институција у којима се наша деца образују, лече, наши грађани раде и зарађују кору хлеба; укидање права на српски језик који је, макар на папиру званичан и једнак на целој територији Косова и Метохије; увођење обавезног војног рока, што би значило да нам синови ка Рашки, Куршумлији, Нишу, према кумовима, браћи и пријатељима иду у униформама косовске војске; промена етничке структуре на северу Косова и Метохије насељавањем оних који никада нису живели на овим просторима”, истакао је Симић у саоопштењу, закључивши:

“Са друге стране, напади на Српску листу, од стране Рашића, Раде Трајковић и Ђиласове братије, јер овакав програм никада нећемо подржати, су потврда исправности нашег ставе, јер смо ми за такву политику добили 96.14% гласова нашег народа, и од ње никада нећемо одустати”.