Упокојио се владика Атанасије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Вечерас се у требињској болници упокојио епископ захумско-херцеговачки Атанасије у 83 години. Епископ Атанасије је задњих дана био прикључен на респиратор, са обостраном упалом плућа проузрокованом корона вирусом. Време и место сахране биће накнадно објављено, саопштено је из захумско-херцеговачке епархије.

Рођен је 8. 1. 1938. године у селу Брдарица код Шапца и завршио је богословију у Београду. Уписао је Богословски факултет 1958. године, а замонашен је 3. децембра 1960. године. Дипломирао је на Богословском факултету јуна 1963. године, а следеће 1964. године одлази на Теолошку академију на Халки, а потом на Теолошки факултет у Атину. Биран је за декана Богословског факултета 1980. — 1981. и 1990-1991. године. Током рада на факултету, објавио је око стотину научних радова.

Крајем 1983. године Атанасије Јевтић у часопису „Православље“ започиње објављивање фељтона „Од Косова до Јадовна“, у којем говори о страдању српског народа у разним временима и разним деловима Југославије. Фељтон детаљно описује случајеве напада Албанаца на Србе на Косову, малтретирање монаха, силовања монахиња, итд, поредећи проблеме Срба на Косову са геноцидом над Србима у Независној Држави Хрватској.

Ана Марковић