Протести у Пасјану


Двадесетак особа који су прошле године конкурисали за посао у Здравственом центру Гњилане и чланова њихових породица, протестовало је данас испред болнице у Пасјану са захтевом да се конкурс поништи због непотизма и других грешака, јавља РТВ Пулс.

Незадовољни начином како су изабрани кандидати за посао медицинског техничара, учесници протеста тврде да је било привелегованих приликом запошљавања, а да су при том „радиле“ родбинске и политичке везе.

„Пуних 13 година чекам на посао, а неки су примљени одмах по завршетку средње школе. Ни ја, ни супруг, нисмо запослени, а имамо двоје деце. Ако се наши захтеви не прихвате, ићи ћемо код Вучића да га упознамо са овим проблемом“, каже Драгана Ристић из Ранилуга.

С друге стране, директор ЗЦ Гњилане др Зоран Перић негира тврдње да су радници примљени против законских прописа.

„Све процедуре су обављене у складу са законом. Сви примљени су испуњали услове из конкурса, без обзира на то да ли су или нису моји рођаци. Чињеница је да је већина кандидата испуњавала услове, па смо морали да утврдимо неке критеријуме и на основу тога одлучујемо, као што су социјално стање породице, а решили смо и то да шансу дамо младима“, тврди др Перић.

Што се тиче незадовољства кандидата који нису прошли, др Перић каже да је спреман да разговара са свима и да се, ако је било неких пропуста, пронађе адекватно решење.

Протест незадовољних грађана поново је заказан за понедељак и ако њихови захтеви не буду прихваћени, најављују одлазак испред Владе Србије у Београд и код председника Александра Вучића како би и њега обавестили о том проблем, извештава РТВ Пулс.

Министарство здравља Републике Србије средином прошле године расписало је конкурс за пријем 40 медицинских техничара у стални радни однос у Здравственом центру Гњилане који би ускоро требало да почну са радом. На конкурс се јавило 195 кандидата, а посао је добило 40 медицинских сестара и техничара, како је било и предвиђено.


На протесту је било и оних који су незадовољни начином запошљавања у образовању.
„Дипломирао сам историју и дали су ми само два часа да предајем. Како од тога могу да живим и каква је моја перспектива“, пита се Срђан Ничић из Пасјана.

А.Ћ.
Извор: РТВ Пулс