Епидемиолошка ситуација у Грачаници погоршана; лекари апелују на грађане да се вакцинишу

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Епидемиолошка ситуација на централном Косову се задњих недеља погоршава, расте број преминулих од COVIDA-19, као и број новозаражених корона вирусом. По последњем пресеку у српских срединама је тренутно преко 700 активних случајева заразе, а болнички капацитети Клиничко болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници су скоро попуњени.

Директорка Дома здравља у Грачаници докторица Мирјана Димитријевић изјавила је за наш портал да се у овој установи бележи све већи број пацијената који се јављају са развијеном клиничком сликом симптома Ковид инфекције.

„У Дому здравља се пацијентима одради током прегледа крвна слика и уколико постоје индикације, уколико лекар процени да треба, пацијенти се тестирају и након тога им се одређује терапија и предлажу мере самоизолације. Сваког позитивног пацијента упућујемо на инфективну клинику Клиничко болничког центра која се налази у Лапљем Селу на консултативни преглед код инфектолога, који уколико постоји потребе, пацијента хоспиталузује или га упућује на кућну изолацију“, рекла је др Димитријевић.

Фото: Грачаница онлине;Др Мирјана Димитријевић

И координатор за имунизацију против корона вируса за централно Косово Владимир Петковић истакао је да је повећан број заражених корона вирусом и да је све више пацијената са тежом клиничком сликом. Петковић додаје да болнички капацитети у Лапљем Селу за сада издржавају, али и поручује да је најбитније да се поштују све прописане епидемиолошке мере, као и да се што већи број људи вакцинише како би се циркулација вируса умањила.

„Имунизација под број један и под број два поштовање свих епидемолошких мера то је сигуран излаз и сигуран начин да победимо Ковид 19. Клиничко болнички центар Приштина са седиштем у Грачаници је спреман да одговори на било какве захтеве и спреман за било какву ситуацију и у случају да се она погорша, али се свакако надамо да до тога неће доћи и да ће становништво учинити све што је у нашој моћи како би спречили заражавање и дошли до што мањег броја заражених на дневном нивоу и да се свакако у што је могуће већем броју вакцинишемо“, рекао је Петковић.

Фото: Грачаница онлине:Владимир Петковић

Клиничко болнички центар Приштина са седиштем у Грачаници, заједно са Домом здравља у Грачаници и Канцеларијом за Косово и Метохију организује одлазак људи са централног Косова у Куршумлију како би се у тамошњем Дому здравља на вакциналном пункту вршила имунизација.

„Због неких лоших политичких одлука из Приштине наша држава је била принуђена да пронађе модус и начин како да становништво Косова и Метохије, уједно и са централног дела Косова, прими вакцину против Ковида 19. Ми смо започели са имунизацијом наших људи одавде када је то започето и у осталим делова Србије. Али на један мало другачији начин, тако што организујемо одлазак људи у Куршумлију и тамо вршимо вакцинацију“, каже Петковић и додаје да „У једној мери смо задовољни бројем који се до сада вакцинисао. Са централног дела Косова имамо преко 2500 људи који су вакцинисани првом дозом и преко 2000 људи који су примили и другу дозу вакцине. Настављамо са имунизацијом у пуном обиму“, закључио је Петковић.

Република Србија је обезбедила вакцине за све своје грађане, међутим косовске привремене институције не дозвољавају да вакцине из Србије и Русије, како кажу, дођу на Косово иако за сада и не знају када ће у Приштину стићи прве дозе вакцина против корона вируса.

Ана Марковић