Сахрањен владика Атанасије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије сахрањен је данас на гробљу манастира Тврдош код Требиња. Након служења Свете божанствене литургије и опела, која је служена испред Саборног храма Светог преображења у Требињу, погребна поворка је кренула ка манастиру Тврдош.

Сахрани владике Атанасије су присуствовали бројни верници, свештенство и највиши званичници Републике Српске и региона, међу којима председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић са министрима и принц Филип Карађорђевић са породицом.

Митрополит дабро-босански Хризостом је након опела прочитао опроштајну поруку Патријарха српског Порфирија умировљном епископу Атанасију, у којој је писало да имајући увек у срцу Христа васкрслог, владика Атанасије чинио је да они свети оци и учитељи Цркве из апостолског и потоњих времена о којима је предавао, буду не некакви научни или литерарни, чак ни богословски узори, него да буду део наших живота, да уз њега буду са нама, не само на предавањима него готово увек.

„Не могу да изоставим једну капиталну чињеницу којом Српска Црква, српска култура, српски народ треба да се поносе: владика Атанасије је уз поменуте свете: Јустина и Николаја, најплоднији и вероватно у свету најпризнатији и најпознатији српски богословски и научни писац. Ових дана и дугом времену које предстоји његово дело ће, као и дела светог Јустина и светог Николаја, бити тумачено, проучавано, умножавано, али што је најважније његово дело и његове молитве за нас пред престолом Оца Небеског, приводиће Србе Цркви Христовој у вековима док нас буде, а биће нас док следећи владику Атанасија следимо Светог Саву, Светог Лазара косовско-метохијског и све свете из рода нашега“, поручио је патријарх Порфирије.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије преминуо је у четвртак у 83. години након обостране упале плућа изазване инфекцијом Цовид 19. Од половине фебруара је био примљен у болницу у Требињу након што је утврђено да је позитиван на корона вирус.

Ана Марковић