Авдулах Хоти: У регион стигле непроверене вакцине, на Косово стижу проверене ових дана

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Одлазећи премијер Косова Авдуллах Хоти, одржао је данас онлајн састанак са градоначелницима и Асоцијацијом косовских општина, којима се захвалио, како пише у саопштењу Владе Косова, на изванредној сарадњи локалних штабова преко Министарства здравља, Националног института за јавно здравље, Болничке службе и других институција које су биле укључене.

„Можда није све функционисало како треба, али посао који је урађен преко Локалних штабова и директног укључивања градоначелника у управљање ситуацијом, верујем да је дао изванредне резултате“, нагласио је Хоти.

Он је рекао да се Косово суочило са ситуацијом са много непознаница, као и било која друга земља на свету, али је нагласио да су током ових месеци научили да боље управљају ситуацијом.

„Реорганизовали смо здравствени систем и друге институције да би изашли у сусрет овој пандемији и ту смо где јесмо. Са задовољством кажем да је постигнуто да се преко министарства, института, болничке службе, локалних штабова, центара породичне медицине и других институција, управља ситуацијом и на основу међународних показатеља, ми смо међу земљама које су релативно добро управљале овом ситуацијом”, рекао је Хоти, изразивши саучешће свим породицама које су изгубиле своје чланове током пандемије, нагласивши да је, и поред ограничених ресурса, влада увек имала довољан буџет и ресурсе за борбу против пандемије корона вирусом.

Коначно је регулисано снабдевање кисеоником у разним болницама и клиникама, повећани су капацитети за тестирање и данас ниједна особа коју треба тестирати не остаје нетестирана, тврди Хоти и наглашава да се већ дуже време ради на обезбеђивању вакцина и да су све критике усмерене на недостатак ваццине, неутемељене

„Оно што се догодило у региону, јесте да вакцине које су дошле из источних земаља, нису проверене и нису сертификоване, а такође нису прошле потребне протоколе. Нисмо ушли у те игре да обезбедимо вакцине, само за јавни имиџ“, рекао је Хоти.

Он је обећао да ће за неколико дана доћи прве залихе вакцина, да је за то направљена стратегија имунизације, детаљно су о томе обавештени градоначелници, идентификоване су особе и одређене старосне групе које ће бити прве вакцинисане.

Извор: Саопштење из кабинета премијера