Канцеларија за КиМ: Хапшење Дејановића и Влајковића, удар на изборну вољу Срба

Хапшење председника општине Клокот, Божидара Дејановића и директора одељења за урбанизам у тој општини Дејана Влајковића, од стране Косовске полиције, удар је и притисак на изборну вољу грађана у српским срединама на Kосову и Метохији, поручују из Канцеларије за КиМ.

„Припадници специјалне косовске полиције под пуним наоружањем, упали су данас у просторије српске општине Kлокот и том приликом ухапсили градоначелника Божидара Дејановића. Дејановић је под полицијском пратњом спроведен у Приштину и њему је одређено задржавање од 48 сати. Он је ухапшен без икаквог правног основа или ваљаних доказа, а непосредно након њега ухапшен је и Дејан Влајковић, директор одељења за Урбанизам општине Клокот“, саопштено је медијима из Канцеларије за КиМ, одакле је поручено да је ухапшенима обезбеђен правни заступник и да су о случају обавештене све релевантне међународне институције.

„Приликом упада у просторије општине, специјалне снаге косовске полиције извршили су преметачину, а у наставку акције упали су и у неколико српских кућа у којима живе политички представници Срба са Kосова и Метохије. Најоштрије осуђујемо репресију и хапшење српског градоначелника општине Kлокот и застрашивање и одмазду над запосленима у згради општине. Овакво брутално понашање косовске полиције представља наставак притиска и угњетавања којем су континуирано изложени сропски представници на територији Kосова и Метохије, као и вид застрашивања народа и слања поруке да за њих нема мира и нормалног живота. Тој врсти притисака српски народ је био изложен не само током изборне кампање него очигледно још снажније у периоду након избора.

Недопустиво је да неко баца сенку на убедљиву и историјску победу Српске листе која је неспорна и која је освојила 96,14 одсто гласова српског становништа на Kосову И Метохији. Свакога дана сведоци смо бројних вести и видео прилога о бруталним изборним манипулацијама од стране албанских политичких представника који би сада очигледно желели да своје изборне махинације замаскирају нападом на Србе и представнике Српске листе. Такве сценарије напада и бруталног обрачуна са српским народом на Косову и Метохији нећемо дозволити и збот тога тражимо хитну и одлучну реакцију релевантних међународних организација као и Брисела“, закључује се у саопштењу.