Протест због запошљавања у КБЦ-у у Грачаници

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Након објављивања резултата конкурса о запослењу медицинских сестара и техничара у Здравственом центру Приштина, са седиштем у Грачаници, данас је организован протест људи који су конкурисали и који тврде да се у конкурсу нису поштовали законски критеријуми током запослења, већ да су одлучивале родбинске везе.

Учесници протеста тврде да није први да се спроводи непотизам у овој здраственој установи и најављују да ће наставити са протестима све док се не испуне њихови захтеви.

„Имамо захтеве да се овај конкурс поништи и да се смени Братислав Лазић подхитно. Јер он, осим што је директор клиничко болничког центра, он је у сукобу интереса, он је и потпредседник скупштине општине Грачаница и то су само две плате за које сви знају да он прима. Он чак и не живи овде“, изреволтирано нам се обратио Милан Андрејевић.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Окупљени су огорчени, јер се међу њима налазе и они који преко 17 година чекају на запослење.

„Јуче сам стварно била у шоку и запрепашћена. Била сам овде испред управе, чекала сам три сата и желела сам да разговарам са Братиславом Лазићем, нисам желела да правим сценарио и да стварам проблеме, само сам желела да добијем образложење због чега сам одбијена“, рекла је за наш портал Љиљана Милошевић и додала „када су били представници из Београда у Лапљем Селу и да виде како ће инфективно одељење да отворе, то је било прошле године у ово време отприлике. И када сам позвала једног од доктора да прегледа пацијента и директор је испред свих присутних јавно рекао ово је наш волонтер, будући запослени. Годину дана је од тога прошло, ево конкурса и ништа од тога“, раочарана је Милошевић.

Међу учесницима протеста било је брачних парова, који су такође конкурсали, надајући се да ће бар један од њих бити запослен.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„И ја и супруга смо завршили медицинску школу и већ 17 година чекамо на посао. Нас неће иселити одавде Албанци, нас ће иселити локални политичари. Чему да се надамо ми који живимо овде. Увек смо конкурисали и никада нисмо примљени. Имамо уредну документацију, али за нас нема посла“, рекао је Иван Јолић.

Учесници су чак данас показивали и дипломе и уредно положен државни испит и желе да добију образложење зашто се нису нашли на листи за радно место на које су конкурисали.

„Желимо да знамо докле ће да буде запошљавања преко родбинских и политичких веза. Због чега ми овде нисмо запошљени. Можда нисмо запошљени зато што нисмо имали новца да платимо за радно место које нам припада, зато што имамо све квалификације које су тражене, узнемирено је истакла мајка двоје деце Данијела Недељковић.

Окупљени су јавно позвали председника Србије Александра Вучића, канцеларију за Косово и Метохију и министарство здравља Републике Србије да узму у обзир њихове захтеве и пониште листу радника који су примљени у стални радни однос, а која је објављена током јучерашњег дана.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Уместо да директор клинике врши одабир људи на основу просека, људи који заслужују то радно место, јер се ради о специјализованој радној установи. То није амбуланта и није ветеринарска станица, чак и да је ветеринарска станица био би одабир кандидата правоваљани. Највероватније Братислав Лазић нема ту тежину и не може да процени кандидате и да су ову листу сачињавали људи који немају везе са здраственим системом. На основу партијских, родбинских, кумовских и швалерских веза“, огорчен је Александар Чановић.

Директор Клиничко болничког центра Приштина, са седиштем у Грачаници Братислав Лазић, поред наших покушаја да ступимо у контакт са њим, није желео да даје изјаве за медије.

На основу одлуке Владе Републике Србије расписан је конкурс за пријем медицинских радника у овој здраственој установи, а од 360 људи који су конкурисали, примљено је њих 40.

Ана Марковић