Епархија рашко-призернска: Спречити обијања православних цркава на Косову

фото: ГрачаницаОнлајн

Епархија рашко-призренска изразила је забринутост због низа пљачки и провала православних храмова у протеклих неколико недеља. Само у последњих 10 дана, опљачкано је и проваљено је у шест црквених објеката.

У саопштењу Епархије рашко-призренске се тражи од надлежних органа, али и од међународне заједнице да учине максималне напоре како би се напади на верске објекте спречили и да се одговорни приведу правди.

“Оволико провала и крађа у кратком времену изазива узнемиреност међу нашим свештенством и народом, посебно у ове свете дане Великог поста. Учестале крађе и провале на нашим храмовима такође показују да је неопходно да се предузму додатне мере безбедности”, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

У последњих петнаестак дана су опљачкане црква Св. апостола Петра и Павла у Клокоту, црква Свете Тројице у Партешу, црква Свете Недеље у Горњој Гуштерици, цркве Светих 40 мученика Севастиљских и црква Светог Димитрија у селима Драјковце и Доња Битиња у општини Штрпце и црква Св.апостола Луке у селу Витомирица у општини Пећ.

Ана Марковић