Грачаница: Трећи протест незадовољних, најава штрајка и одласка у Београд

Већ трећи дан заредом незадовољни мештани окупљају се испред управе Клиничко-болничког центра Приштина, са седиштем у Грачаници, са истим захтевима, да се конкурс о пријему медицинских радника поништи, а директор смени. Има и оних који су након разговора са политичким представницима из Београда одлучили да са протестима престану.

Група незадовољних грађана се поново окупила испред управе Клиничко-болничког центра како би исказала незадовољство због непримања у стални радни однос. Са протеста поручују да неће одустати, те да ће почети и штрајк глађу.

„Од данас званично започињемо штрајк глађу, овим штрајком покушавамо да постигнемо то поништавање срамног конкурса који је лично саставио Срђан Поповић и Братислав Лазић“, изричит је Стефан Ћирковић из Добротина.

Да је штрајк глађу једна од могућности потврдила нам је и Љиљана Милошевић.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Желим да добијем образложење због чега сам одбијена мирним путем, јер не желим никога да политички прозивам и вређам. Најављен је штрајк глађу, најављено је да идемо и до Београда, видећемо шта ћемо све од тога урадити”, рекла је Милошевић из Доње Гуштерице.

Један од учесника је данас званично предао захтев директору КБЦ-а Братиславу Лазићу како би му био омогућен увид у конкурсну документацију примљених кандидата.

“Да видимо шта можемо да покренемо, јер имамо сазнања да су на тој листи људи који су завршили ванредно образовање у трајању од годину дана, узели су четири године за годину дана и људи са осталим смеровима, дакле супротно правилима конкурса. Такође, људи са трговачком школом, што је поражавајуће за здравствени систем у читавој Србији, а не само на Косову. Ускоро треба да постанем лекар који жели да остане у Приштини, да се одржи Дом здравља Приштина, али одређена група људи на локалном нивоу ми то не дозвољава“, истакао је Александар Чановић из Приштине.

This slideshow requires JavaScript.

С друге стране, има и оних који су након разговора са политичким представницима из Београда одустали од протеста.

„Јуче смо имали разговоре са представницима Владе Србије Петром Петковићем, директором Канцеларије за Косово и Метохију. Он је саслушао наше проблеме и рекао да ће се позабавити њима, и да ће их решити. Ми другу државу, сем државе Србије, немамо. Немамо резервну државу и обећано нам је да ће председник Србије, да ће Влада Србије, да се позабави нашим проблемима. Ми имамо поверења у нашу Владу и што се мене лично тиче и многих људи, протести се прекидају“, навео је Милан Андрејевић из Грачанице.

Они који су на претходним протестима били најгласнији, данас нису били ту, а присутни тврде да је одређен број људи добио неко обећање општине Грачаница.

„Синоћ су се договорили и данас је неколицина отишла у Косовску Митровицу како би потписали уговоре. Ја не размем шта се дешава, прво су почели са протестима и сада су их нагло прекинули”, збуњена је Јелена Милићевић из Доње Брњице.

„Протести се настављају, упркос томе што су неки хтели да се протести данас обуставе, јер су им обећана нова радна места, за њих 20-30. Ми који смо овде остали, истрајавамо до краја“, одлучан је Ћирковић из Добротина.

Упркос нашим покушајима, председник општине Грачаница Срђан Поповић данас није био слободан да ову информацију демантује или потврди, као ни дирекор Клиничко-болничког центра Братислав Лазић.

Окупљени поручују да ће наставити са протестима, а како нам је речено данас, у понедељак протест настављају испред Владе и Преседништва у Београду.

Милена Максимовић