Опљачкана црква у Шилову

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Косовска полиција

Ноћас су непознати починиоци обили цркву Светог Марка у Шилову. Полиција је обавила увиђај, а за провалницима се трага.

Како је саопштио члан црквеног одбора за РТВ Пулс Весимир Атанасковић, из цркве је украден новац из благајне и озвучење чија је вредност око хиљаду еура. Атанасковић је нагласио да су верници у Косовском Поморављу забринути и понижени.

Поводом обијања цркве у Шилову, огласила се и Канцеларија за Косово и Метохију која је у саопштењу достављеном медијима истакла да су све православне цркве, које су последњих дана демолиране, претрпеле велику материјалну штету.

“Канцеларија за Косово и Метохију изражава огромну забринутост због све учесталијих напада на имовину Српске православне цркве на Косову и Метохији, а интензитет ових недела изазива додатну сумњу у мотиве и циљ ових напада. Због тога захтевамо да се безбедност црквене и верске баштине на Косову и Метохији подигне на виши ниво, јер за тим очигледно постоји снажна потреба. Очекујемо да надлежне институције самоуправе у Приштини, као и међународне снаге којима је поверено очување мира и сигурности на простору Косова и Метохије, најозбиљније схвате серију напада којима су изложене српске цркве”, наведено је у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију је додала да овакви случајеви изазивају немир међу српским народом у покрајини.

“Зато је неопходно да се хитно и без одлагања пронађу и казне извршиоци ових злодела и да се стане на пут скрнављењу српске верске баштине и обезбеди миран суживот свим верницима на Косову и Метохији”, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Подсетимо, у последњих месец дана, у Косовском Поморављу, обијене су и опљачкане цркве у Партешу, Гњилану и Клокоту, али и цркве у Сиринићкој жупи и на централном Косову.

Ана Марковић
Извор: РТВ Пулс