Aljbin Kurti premijer Kosova, Goran Rakić ministar za povratak i zajednice

Aljbin Kurti je od 107 prisutnih, glasovima 67 poslanika izabran za novog premijera Kosova. Protiv je bilo 30 poslanika,

Aljbin Kurti je od 107 prisutnih, glasovima 67 poslanika izabran za novog premijera Kosova. Protiv je bilo 30 poslanika, između ostalih i poslanička grupa Srpske liste.

Za ministra za povratak i zajednice je izabran Goran Rakić, međutim Srpska lista je najavila žalbu Ustavnom sudu jer, kako je na sednici skupštine rekao šef poslaničke liste ovog političkog subjekta Igor Simić, Srpskoj listi koja u svom poslaničkom klubu ima 11 poslanika, po Ustavu Kosova pripadaju dva ministarstva.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši je takođe rekao da je izborom Aljbina Kurtija na čelo Vlade, prekršen Ustav jer je novi premijer uslovno osuđen, a u Ustavu Kosova piše da na javnoj funkciji ne može da bude osoba koja je osuđena na zatvorsku kaznu. Da Kurti nije izabran po Ustavu i zakonu, tvrdi i šef poslaničkog kluba Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj jer je prvo trebalo izabrati predsednika, pa onda vladu, odnosno premijera.

Potpredsednici Kurtijeve vlade su: Besnik Bisljimi, Emilja Redžepi i Donika Gervala, koja je i ministar spoljnih poslova. Ministar finansija je Hekuran Murati, ministarka pravde Aljbulena Hadžiu, ministar zdravlja Arben Vitia, ministarka tehnologije je Arberie Nagavci, ministar kulture je Hajrulah Čeku, ministar lokalne uprave Eljbert Krasnići, ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu, ministar poljoprivrede i šumarstva Faton Peci, ministar odbrane Armend Mehaj, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečla, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka.

Anđelka Ćup