Аљбин Курти премијер Косова, Горан Ракић министар за повратак и заједнице

Аљбин Курти је од 107 присутних, гласовима 67 посланика изабран за новог премијера Косова. Против је било 30 посланика, између осталих и посланичка група Српске листе.

За министра за повратак и заједнице је изабран Горан Ракић, међутим Српска листа је најавила жалбу Уставном суду јер, како је на седници скупштине рекао шеф посланичке листе овог политичког субјекта Игор Симић, Српској листи која у свом посланичком клубу има 11 посланика, по Уставу Косова припадају два министарства.

Шеф посланичког клуба Демократског савеза Косова Арбен Гаши је такође рекао да је избором Аљбина Куртија на чело Владе, прекршен Устав јер је нови премијер условно осуђен, а у Уставу Косова пише да на јавној функцији не може да буде особа која је осуђена на затворску казну. Да Курти није изабран по Уставу и закону, тврди и шеф посланичког клуба Демократске партије Косова Енвер Хоџај јер је прво требало изабрати председника, па онда владу, односно премијера.

Потпредседници Куртијеве владе су: Бесник Бисљими, Емиља Реџепи и Доника Гервала, која је и министар спољних послова. Министар финансија је Хекуран Мурати, министарка правде Аљбулена Хаџиу, министар здравља Арбен Витиа, министарка технологије је Арберие Нагавци, министар културе је Хајрулах Чеку, министар локалне управе Ељберт Краснићи, министар животне средине, просторног планирања и инфраструктуре Љибурн Аљиу, министар пољопривреде и шумарства Фатон Пеци, министар одбране Арменд Мехај, министар унутрашњих послова Џељаљ Свечла, министарка индустрије, предузетништва и трговине Розета Хајдари, министарка економије Артане Ризваноли, министар за заједнице и повратак Горан Ракић и министар регионалног развоја Фикрим Дамка.

Анђелка Ћуп