Ambasador Majkl Davenport novi šef misije OEBS-a na Kosovu

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ambasador Majkl Davenport, britanski karijerni diplomata, danas je preuzeo dužnosti šefa misije OEBS-a na Kosovu,

Ambasador Majkl Davenport, britanski karijerni diplomata, danas je preuzeo dužnosti šefa misije OEBS-a na Kosovu, saopšteno je danas medijima.

„OEBS pruža izvrsnu podršku na Kosovu u oblasti ljudskih prava, demokratizacije i javne bezbednosti. Privilegija je predvoditi jak tim koji ima izuzetnu stručnost i iskustvo u svim ovim oblastima. Radujem se radu u saradnji sa svim zainteresovanim stranama na sprovođenju mandata Misije“, rekao je ambasador Davenport, saopšteno je iz misije OEBS-a.

Ambasador Davenport ima bogato iskustvo u regionu Zapadnog Balkana gde je bio ambasador EU i šef Delegacije EU u Srbiji od 2013. do 2017. i britanski ambasador u Srbiji od 2010. do 2013. godine. Između 2007. i 2010. bio je direktor za Rusiju, Južni Kavkaz i Centralnu Aziju u Ministarstvu za spoljne poslove i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva. Ambasador Davenport je od 2017. godine bio britanski ambasador u Kuvajtu.

Ambasador Davenport, kvalifikovani britanski advokat i iskusni diplomata, ima iskustva u nadgledanju programa u oblastima vladavine prava, manjinskih prava i dobrog upravljanja. Osmi je po redu šef misije na Kosovu od njenog osnivanja 1999. godine i nasledio je ambasadora Jana Bratua iz Norveške.