Krstić osuđen na više od 14 godina zatvora, Šabani na sedam

Основни суд, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Zlatana Krstića na 14 godina i pet meseci zatvora, a Destana Šabanija na sedam,

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Zlatana Krstića na 14 godina i pet meseci zatvora, a Destana Šabanija na sedam, zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U optužnici kojom se teretio Zlatan Krstić, navedeno je da je kao pripadnik srpske policije 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na članove porode Nuhaj, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Zlatan Krstić je u pritvoru od marta mesec 2019. godine.

Destan Šabani optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima. On je navodno naredio da tela budu pokopana bez obreda.

Na ovakvu odluku Osnovnog suda advokati su najavili žalbu.

Kancelarija za KiM: Srbima se sudi po etničkoj liniji

Na ovakvu presudu Osnovnog suda u Prištini, reagovala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. U saopštenju dostavljnom javnosti ističe se da je kazna od 14 godina i pet meseci sramna.

“Krstić je osuđen na drakonsku kaznu zatvora iako ga nijedan od dvadesetak svedoka nije prepoznao kao počinioca zločina niti video u izvršenju zločina koji mu se stavlja na teret. Na ovaj način njemu je uskraćeno pravo na pravično suđenje, a sam Krstić još jedna je žrtva političkog progona iz Prištine”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se “ponovo na delu pokazuje da se Srbima na Kosovu i Metohiji sudi po etničkoj liniji, a da sudije presude donose bez utemeljenja na činjenicama i dokazima”.

U saopštenju se napominje i da se ovakvim sudskim odlukama “Srbima jasno šalje poruka da na Kosovu i Metohiji za njih nema mesta, ni prava, ni pravde”, te da se prema Srbima “iskazuje otvoreni animozitet i netrpeljivost, a ova presuda kao i one pre nje, imaće ozbiljne implikacije na povratak Srba na Kosovo i Metohiju”.

Milena Maksimović