Крстић осуђен на више од 14 година затвора, Шабани на седам

Основни суд, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Посебно одељење Основног суда у Приштини осудило је Златана Крстића на 14 година и пет месеци затвора, а Дестана Шабанија на седам, због наводног ратног злочина против цивилног становништва.

У оптужници којом се теретио Златан Крстић, наведено је да је као припадник српске полиције 26. марта 1999. године у селу Горње Неродимље код Урошевца, директно учествовао у нападу на чланове породе Нухај, који нису активно учествовали у оружаном сукобу.

Златан Крстић је у притвору од марта месец 2019. године.

Дестан Шабани оптужен је да је 1. априла 1999. године, у својству полицијског инспектора, непристојно, понижавајуће и погрдно поступио са убијенима. Он је наводно наредио да тела буду покопана без обреда.

На овакву одлуку Основног суда адвокати су најавили жалбу.

Канцеларија за КиМ: Србима се суди по етничкој линији

На овакву пресуду Основног суда у Приштини, реаговала је Канцеларија за Косово и Метохију. У саопштењу достављном јавности истиче се да је казна од 14 година и пет месеци срамна.

“Крстић је осуђен на драконску казну затвора иако га ниједан од двадесетак сведока није препознао као починиоца злочина нити видео у извршењу злочина који му се ставља на терет. На овај начин њему је ускраћено право на правично суђење, а сам Крстић још једна је жртва политичког прогона из Приштине”, наводи се у саопштењу.

Истиче се да се “поново на делу показује да се Србима на Косову и Метохији суди по етничкој линији, а да судије пресуде доносе без утемељења на чињеницама и доказима”.

У саопштењу се напомиње и да се оваквим судским одлукама “Србима јасно шаље порука да на Косову и Метохији за њих нема места, ни права, ни правде”, те да се према Србима “исказује отворени анимозитет и нетрпељивост, а ова пресуда као и оне пре ње, имаће озбиљне импликације на повратак Срба на Косово и Метохију”.

Милена Максимовић