Курти преузео дужност премијера, стижу и честитке

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти званично је преузео дужност премијера од Авдулаха Хотија, што није био случај претходних неколико пута, када су новоизабрани премијери, „престо“ преузимали уместо од својих претходника, од других функционера.

Када је Аљбин Курти први пут изабран за премијера Косова, уместо од Рамуша Харадинаја, дужност преузео од Беџета Пацолија, а након тога Авдулах Хоти од секретара Владе, јер се бивши премијер није појавио на церемонији примопредаје.

Аљбин Курти је овога пута добио подршку 67, од 120 посланика косовског парламента. Међутим, поједини представници политичких партије, попут Арбена Гашија из Демократског савеза Косова и Енвера Хоџаја из Демократске партије Косова, тврде да је избором премијера прекршен Устав, јер је председник онај који је требало да буде први изабран.

Да ли ће се се ове политичке партије жалити Уставном суду за сада је непознато, а оно што је сигурно јесте да је жалбу најавила Српска листа, јер није добила број министарских места која јој, како тврди шеф посланичког клуба овог политичког субјекта, по закону и Устваву припадају.

На доделу министарстава реаговао је и председник Србије Александар Вучић, који је казао да је запазио две ствари.

„Једна је брутално кршење и њиховог највишег правног акта, из њиховог угла, јер у том уставу пише да Срби морају да добију два министарска места. Али, баш их брига што су брутално то погазили“, навео је Вучић, а пренео Тањуг.

Новоименовани косовски премијер Аљбин Курти не одступа од својих ставова када је у питању дијалога са Београдом, па је тако током излагања свог експозеа изјавио да “без признавања реалности независног Косова и без признавања истине од стране Србије, не може бити нормализације односа између два народа и две земље“.

Након преузимања дужности Куритју су почеле да пристижу и честитке.

„Честитам Аљбину Куртију на избору за премијера. Европска унија је спремна да олакша дијалог о нормализацији односа са Србијом“, написао је Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак на Твитеру.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ очекује добру сарадњу када је у питању дијалог Београда и Приштине.

„Честитамо новом премијеру Косова Аљбину Куртију. Ово је пресудно за европски пут. ЕУ у потпуности подржава реформску агенду и борбу против COVIDа-19“, нагласио је Борељ.

Сличног мишљења је и комесар за проширење и добросуседску политику Оливер Вархељи.

„Радујем се сарадњи са вама на унапређењу реформи и путу ка Европској унији, као и у наставку борбе против коронавируса. Дијалог са Београдом о нормализација односа је и даље кључан“, написао је Вархељи.

Амерички амбасадор на Косову истакао је да се радује заједничкој сарадњи са Аљбином Куртијем.

„Честитам косовском премијеру Аљбину Куртију и новој влади. Радујемо се заједничкој сарадњи на изградњи будућности мира, правде и просперитета за све грађане Косова и најхитније на победи над коронавирусом“, навео је Коснет.

Амбасадори земаља Квинте (Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава), такође су упутиле честитке новој влади и Скупштини, позивајући све политичке странке “да играју одговорну улогу у признавању резултата избора 14. Фебруара, као мандата народа за ефикасну владу”.

Милена Максимовић