Канцеларија за КиМ: Курти објавио крај дијалогу

Најновијом поруком да дијалог Београда и Приштине мора бити заснован на четири ултиматума Србији, Аљбин Kурти је на бестијалан начин објавио крај дијалогу и поништио све оно што је за преговарачким столом договорено у Бриселу за последњих осам година, саопштено је из Информативне службе Канцеларије за КиМ.

„Kуртијеве претње да је услов за наставак дијалога да Београд призна такозвано Kосово, да призна наводне злочине на Kосову и Метохији, директно урушавају и поништавају сваку будућност дијалога и проналажења компромиса, посебно у Kуртијевом ставу да неће допустити формирање Заједнице српских општина, што је најважнија обавеза Приштине из Бриселског споразума. На овај начин, Kурти је показао да га преговори који би водили проналажењу трајног и одрживог решења на овим просторима, уз међусобне напоре ка грађењу мира и суживота, апсолутно не занимају“, наводи се у саопштењу које је потписао директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић и додаје да Курти оваквим изјавама руши мир и стабилност у региону.

„Разговори у Бриселу заснивају се на принципима међусобног грађења поверења и нормализације односа и у њима Србија учествује у најбољој вољи. Београд је до сада испунио све своје преузете обавезе из дијалога и исти однос очекује и од друге стране. Недопустиво је да преговори буду засновани на ултиматумима Приштине, наметнутим и једностраним решењима на која Брисел жмури, јер такви преговори не воде нигде“, закључује петковић, захтевајући хитну реакцију Европске уније на, како је наведено, овакво антисрпско деловање.

Подсећамо, Курти је на дан избора за премијера рекао да нема успостављања добрих односа између два народа и, како је рекао, две државе, док Србија не призна истину, тј. независност Косова, а такође је нагласио да је компромис прихватање Ахтисаријевог плана од стране Косова, на основу кога је и проглашена независност.

А.Ћ.