Kancelarija za KiM: Na ambulanti u Suvom Dolu grafit „UČK“

Na zdravstvenoj ambulanti u Suvom Dolu, koja funkcioniše u okviru Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, jutros je ispisan grafit "UČK",

Na zdravstvenoj ambulanti u Suvom Dolu, koja funkcioniše u okviru Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, jutros je ispisan grafit „UČK“, saopštila je Kancelarija za KiM.

Iz Kancelarije ističu da je posebno zabrinjavajuće što je ova poruka ispisana „na dan početka NATO agresije na našu zemlju i dok čitava Srbija žali svoje žrtve“.

„Ovaj grafit izazvao je opravdano uznemirenje i revolt među srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji koje se leči u ovoj ambulanti u mešovitoj sredini i koja je često bila na meti vandala“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističu da ovo nije prvi put da se srpski zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji, ali i zdravstveni radnici nalaze „na meti ekstremista i pretnji iz Prištine“.

„U prethodnom talasu epidemije, specijalne policijske jedinice iz Prištine sprovodile racije u srpskim domovima zdravlja na KiM u potrazi za vakcinama i lekovima, saslušavali srpske lekare zbog sumnje da su učestvovali u spasavanju života vakcinacijom“, podsećaju iz Kancelarije.

Ističu da je na sve to Srbija odgovorila odmereno i mirno i nastavila da nudi pomoć u vidu vakcinacije Prištini, „kao što je prošlog aprila donirala 1.000 testova protiv kovida-19“.

„Nažalost, ovakvo zastrašivanje u vidu grafita ne iznenađuje kada se u obzir uzmu poruke netrpeljivosti i mržnje koje su juče upućivane iz Prištine, a koje su kulminirale u stavu Aljbina Kurtija da pogazi dijalog i sve  postignute dogovore, poništi formiranje ZSO i pred Srbiju postavi četiri ultimatuma“, zaključuje se u saopštenju.