Канцеларија за КиМ: На амбуланти у Сувом Долу графит „УЧК“

На здравственој амбуланти у Сувом Долу, која функционише у оквиру Здравственог центра Косовска Митровица, јутрос је исписан графит „УЧК“, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Из Канцеларије истичу да је посебно забрињавајуће што је ова порука исписана „на дан почетка НАТО агресије на нашу земљу и док читава Србија жали своје жртве“.

„Овај графит изазвао је оправдано узнемирење и револт међу српским и неалбанским становништвом на Косову и Метохији које се лечи у овој амбуланти у мешовитој средини и која је често била на мети вандала“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Истичу да ово није први пут да се српски здравствени систем на Косову и Метохији, али и здравствени радници налазе „на мети екстремиста и претњи из Приштине“.

„У претходном таласу епидемије, специјалне полицијске јединице из Приштине спроводиле рације у српским домовима здравља на КиМ у потрази за вакцинама и лековима, саслушавали српске лекаре због сумње да су учествовали у спасавању живота вакцинацијом“, подсећају из Канцеларије.

Истичу да је на све то Србија одговорила одмерено и мирно и наставила да нуди помоћ у виду вакцинације Приштини, „као што је прошлог априла донирала 1.000 тестова против ковида-19“.

„Нажалост, овакво застрашивање у виду графита не изненађује када се у обзир узму поруке нетрпељивости и мржње које су јуче упућиване из Приштине, а које су кулминирале у ставу Аљбина Куртија да погази дијалог и све  постигнуте договоре, поништи формирање ЗСО и пред Србију постави четири ултиматума“, закључује се у саопштењу.