Четири принципа, уцена и крај

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

На недавно одржаној дебати „Како наставити дијалог?“ Аљбин Курти, непосредно пре именовања за премијера, представио је четири принципа који, како је навео, треба да буду путоказ у дијалогу, а то су: прихватање реалности, истине, равноправности и разговори у корист грађана. После пар дана уследиле су и реакције из Београда, па је тако директор Канцеларије за КиМ саопштио да је Курти „објавио крај дијалогу“, а председник Србије изразио спремност за разговоре, али не и за уцене и претње.

Курти је на дебати где је учествовао са публицистом Ветоном Суроием говорио о дијалогу, а затим принципе и појасино.

„Треба да се прихвати реалност, зато што се не можемо вратити у време пре независности. Када би то било могуће, и ми бисмо тражили више. Дакле, независност је компромис. Независност, као што знамо није проглашена прошле године, већ пре 13. година“, истакао је Курти.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Истина се мора прихватити, јер се не може сести за преговарачки сто другачије, казао је Курти.

„Србија треба да призна злочине које је извршила на Косову и тамошња власт треба да се дистанцира од тога. Ако се не дистанцирају, то значи да су се идентификовали са њим. Ако нема рефлексије у том правцу, тешко да ће доћи до неког прогреса, јер било какав преговор без кајања се не може спровести“, казао је Курти само неколико сати пре него што је по други пут постао премијер Косова.

Не може се водити дијалог ако нисмо равноправни, нагласио је Курти.

„То није праведан и потребан приступ. Косово је више било тема у дијалогу, него што је било страна у дијалогу и то се мора променити“, изричит је Курти.

А од наредних разговора корист треба да остваре и грађани, додао је.

„Теме и захтеве треба поставити на такав начин да обични људи остваре корист од дијалога, а не политички лидери“, објаснио је Курти свој последњи принцип.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

На ове принципе реаговао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакавши да је Курти на „бестијалан начин објавио крај дијалогу и поништио све оно што је за преговарачким столом договорено у Бриселу за последњих осам година“.

С друге стране, председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија увек поштује потписане споразуме и да је увек спремна за дијалог, али не и за уцене и претње, те да би Европска уња морала да реагује на „Куртијеве принципе“.

„Чекаћемо још мало, да видимо да ли ће човек мало да се уподоби, да разуме шта су обавезе Приштине. Ако то не буде хтео, такође, хвала. Ми ћемо бити спремни за дијалог, а он ако хоће – хоће, ако неће – не мора“, рекао је Вучић.

А реаговала је и Европска унија и оценила да последње изјаве косовског премијера Аљбина Куртија о принципама вођења дијалога са Београдом, „подривају овај процес“, те да би Курти због оваквих изјава могао да сноси искључиву одговорност за „недостатак напретка“, али и могући „неуспех“ дијалога Београда и Приштине.

На наставак дијалога ових дана позивају и европски комесар за проширење Оливер Вархељи, известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчек, немачка канцеларка Ангела Меркел, а за Београд је спорна изјава известитељке ЕП за Косово Виоле Фон Крамон која је казала да је „узајамно признање Србије и Косова предуслов за њихово придруживање ЕУ“.

Милена Максимовић