Канцеларија за КиМ: Циљ Куртијевих изјава да се дијалог прекине

“Језик ултиматума и претњи постао је једини начин којим албански политичари желе да разговарају са званичним Београдом и Бриселом”, саопштила је Канцеларија за КиМ након изјаве Аљбина Куртија да ће у разговорима са Србијом приоритетна питања бити „српски злочини на Косову и нестали“, те да ће тражити “правду и одговорност”.

Из Канцеларије истичу да је изјава Аљбина Куртија “наставак опасне намере којој сведочимо последњих недеља да прекине дијалог и поништи све до сада постигнуте договоре”.

“Језик ултиматума и претњи постао је једини начин којим албански политичари желе да разговарају са званичним Београдом и Бриселом, а та политика директна је претња будућности преговора који се воде под окриљем Европске уније, а за циљ имају нормализацију односа”, наводи се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

Додаје се да је једин циљ Куртијеве реторике “да се трајно уништи и свака помисао на могућност проналажења компромиса”, те да не “доприноси миру и стабилности на овим просторима”.

“Након првобитних најава да са Београдом не жели ни да преговара, те да ће дијалог бити ниско на листи приоритета будуће власти у Приштини, дошли смо до тога да запаљвом реториком и условљавањима Курти заправо жели да прекине дијалог”, истиче се у саопштењу.

Закључује се да су теме у Бриселу јасно договорене и да за “циљ имају нормализацију односа Београда и Приштине и решавање питања од важности за бољи живот грађана и изградњу међусобног поверења, а овакве изјаве томе не доприносе”.

Милена Максимовић