Ко губи уколико не седне за преговарачки сто?

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Честитке и поруке охрабрења стижу новоиманованом косовском премијеру Аљбину Куртију, а ниједна без позива на дијалог и најаве на скоро враћање за преговарачки сто. Са друге стране, изгледа да се председнику владе у Приштини не жури, а о Заједници српских општина, чије је формирање договорено још 2013., каже да разговора нема.

Док из Немачке поручује да дијалог захтева Куртјеву пажњу и нуде подршку, Европска унија најављује скори наставак дијалога. Међутим, за косовског премијера преговори нису међу приоритетима.

“Треба да извршимо преглед ситуације и да се припремимо добро за дијалог. Не желимо да имамо још један неупех. Из овог разлога ја нисам за то да се жури са речима као што су `историјски споразум` и `свеобухватни споразум`”, рекао је Курти на дебати „Како наставити дијалог?“ који је организовала Косовска фондација за отворени дијалог.

Уколико Аљбин Курти не седне за преговарачки сто дијалога нема, сматра песник и колумниста Виктор Поповић.

“Рекао бих да ће упркос свим постизборним порукама које Курти шаље, које су у духу нечега што је била његова кампања, он морати да се врати за преговарачки сто. Дијалог ће свакако морати да се настави и мислим да је већи интерес Косова у овом тренутку да се настави са дијалогом, него што је то проблем за Србију”, казао је Виктор Поповић.

Познаваоци прилика на Косову имају опречна мишљења када је у питању утицај САД на дијалог.

“Видели смо да повлачење САД или интервенција на погрешан начин, као што је то било у случају Ричарда Гренела угрожава, односно чини штету процесу преговора. Повлачење је довело до тога да се говори о размена територија за време процеса Федерике Могерини”, сматра публициста Ветон Сурои.

“Мислим да би САД требало да буду посматрачи у овом случају, јер су ипак Србија и Косово земље које се налазе на европском континенту, тако да имају другачији приступ према томе. Сматрам да је администарција Бајдена у Вашинготну нешто што је боље за обе стране, с обзиром да они боље познају Балкан и имају другачији приступ, не само економски какав је Трамп имао”, рекла је уредница АТВ-а, Теута Арифај.

Известитељка Европског парламента за Косово Виола Фон Крамон “одабрала је страну”, па је током представљања извештаја поручила да је узајамно признање Косова и Србије предуслов за њихово придруживање Европској унији.

“Знамо већ какав приступ има Виола Фон Крамон што се Косова тиче, ако узмемо у обзир позицију коју има у односу на Косово. Лично сматарм да би признање косовске независности од стране Србије уствари било једино решење. Ипак, знамо да се то неће десити у скријој будућности, а Србија мора наћи мало другачију формулу што се Косова тиће”, додала је Арифај.

Када је реч о Заједници српских општина, иако из Европске уније понављају да се сви међународни споразуми морају поштовати, Курти истиче да њеног формирања неће бити.

„Не може да постоји моноетничко удружење. Може да постоји Заједница општина у планинама Ругове, Шар планине, или чак реке Лепенац, али не и Заједница општина заснована на етничкој припадности“, рекао је новозабрани косовски премијер.

Ниједан политичар не може бити против онога што је потписано у Бриселу, истиче новинарка Теута Арифај.

„Мораће кад-тад размишљати о томе, преговарати о томе. Мораће да пронађу решење како то треба да изгледа“, казала не она.

И Виктор Поповић сматра да није лако поништити потписано.

„Мислим да тај процес формирања ЗСО није много одмакао у односу на ону своју почетну тачку. А са друге стране, мислим да је сада нова стратегија Куртија и нове владе можда пооштравање те преговарачке позиције и најава да ће овај процес дијалога са косовском страном тећи другачије“, изричит је Поповић.

Ко и када може натерати Куртија да испуни договорено и формира Заједницу српских општина, тешко је рећи. Европска унија и њен посредник за дијалог Мирослав Лајчак, очигледно немају довољан утицај на новог косовског премијера, а Сједињене Америчке Државе још увек ћуте.

Милена Максимовић