Урлике Ричардсон: Одлична сарадња агенција УН-а са општином Грачаница

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Између агенција Уједињених нација на Косову и општине Грачаница је успостављена одлична сарадња, рекла је данас УН координатор за развој Урлике Ричардсон. Она је са председником општине Грачаница Срђаном Поповићем посетила и Омладински центар у овом месту, као и хуманитарни базар за лечење Магдалене Недељковић из Косовске Митровице.

„Циљ наше посете је да видимо одвијање стабилизационог програма за заједници, као и програм за повратак и реинтеграцију. Оба програма су подржана од стране Европске уније овде на Косову. Када погледамо општину, видимо одличну сарадњу. На пример имали смо разговоре са представницима омладинског центра овде, који се веома труди да обезбеди активности за садржајну интеракцију младих људи, који наравно долазе из већински српске заједнице која је овде већина, али и за младе који долазе из ромске, ашкалијске и египћанске заједнице. Желим да похвалим омладински центар, јер није битно само направити платформу за интеракцију, већ имати и активности и стварати могућности за јачање способности младих. Такође и размена информација коју смо имали, веома је корисна. Они су разговарали са нама и о загађењу ваздуха и оно што је веомо битно, о њиховим активностима којима подржавају заједницу у вези са Ковидом“, рекла је Ричардсон.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

На питање новинара нашег портала, када се може очекивати нови контигент вакцина за грађане Косова, Ричардсон је рекла да ће се то догодити у наредних неколико месеци.

„Covax нам је доставио распоред у коме ће до краја маја стићи преосталих отприлике сто хиљада вакцина. Надамо се да ће их бити још више. Наравно, Косово ради на набавци додатних вакцина, и то кроз преговоре са фармацеутским компанијама. Ми се надамо да ће кроз неколико месеци, отприлике за два месеца, стићи још вакцина на Косово“, истакла је УН координаторка за развој.


Председник општине Грачаница је такође задовољан сарадњом са агенцијама УН, као и са представницима осталих међународних мисија.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Данас смо сумирали резултате наше сарадње који су веома добри. Један од највећих пројеката који је урађен у Грачаници је РРК 5 захваљујући Министарству за повратак и заједнице, захваљујући УН, захваљујући организацији ИОМ. Одрадили смо веома добар посао, направили смо доста кућа за повратнике и за наше мештане. Исто тако, исфинансирали смо неколико малих бизниса који су отворили нове могућности за опстанак наших младих на овим просторима“, рекао је између осталог Поповић, уз обећање да ће се сарадња наставити на новим идејама и новим пројектима.

Ана Марковић