Да ли ће Вјоса Османи да буде председник Косова?

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

На седници Скупштине Косова данас су нови посланици, који су заменили оне који су постали министри и оне који нису присуствовали конститутивној седници положили заклетву. У поподневним сатима је заказана ванредна седница за измену “изборног закона”, а ако буду посланици у Скупштини сагласни, биће након тога сазвана седница и за избор председника Косова, изјавила је на конференцији за новинаре посланица из редова Покрета Самоопредељење Мимоза Кусари Љиља.

Она истиче да ће председништво Скупштине прво расправљати о амандману на Закон о изборима у дијаспори.

“Дали смо кључно обећање да је приоритет изборни закон и прво ћемо о томе расправљати. Након тога можемо да бирамо председника, наши кандидати су Вјоса Османи и Насуф Бејта”, истакла је Кусари Љиља.

Опозиционе странке, које су се раније изјасниле да неће подржати Вјосу Османи у избору за председника, сада тврде, да оваквим потезом Покрет Самоопредељење жели да “зароби целу земљу”.

“Ако се закон буде променио, Самоопредељење ће освојити мало више гласова у дијаспори, али ће тиме отворити пут Српској листи да добије више од 10 загарантованих места. Тиме ће ова листа да добије већи број гласача који живи на територији Србије”, поручено је из Социјалдемократске иницијативе Косова.

Са друге стране, аналитичари на Косову сматрају нема дилеме када је избор председника у питању и да Аљбин Курти неће дозволити да неко други уместо Вјосе Османи заузме то место.

“Обзиром да је Курти све време имао кандидаткињу за председницу Косова Вјосу Османи, веома је тешко да у овом тренутку можемо имати неког другог кандидата. Пре ћемо ићи на изборе него да буде изабран неко други. Иако је ценењено име Мурат Јашари предложено од стране Демократске партије Косова и Алијансе за будућност Косова, они немају довољно гласова да би га изгласали”, рекао је за наш портал политички аналитичар Фатмир Шехоли.

Шехоли сматра да су прикупљени сви потписи за ванредну седницу и очекује да председник Косова буде изабран већ данас.

“То мора данас да се реши евентуално у понедељак када је задњи рок, јер ако се председник ускоро не изабере, то значи да аутоматски идемо на изборе”, закључује Фатмир Шехоли.

На парламентарним изборима који су одржани 14. фебруара Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија убедљиво је победио и осигурао 58 посланичких места у Скупштини Косова. Вјоса Османи је на изборима освојила највише гласова, укупно 300.788. Аљбин Курти је 22. марта са гласовима 67 посланика од укупно 107 присутних, изабран за новог премијера Косова, док је за председника Скупштине изабран Глаук Коњуфца. У избору за председника морају да учествују и да гласају 80 посланика у прва два круга, док је у трећем кругу такође потребно да у Сали буду 80 посланика, али је довољна натполовична већина од 61 посланика.

Ана Марковић