Колико су Београд и Приштина близу преговарачког стола?

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Позиви на наставак дијалога не престају, а премијер Косова Аљбин Курти и даље не мења став да преговори Београда и Приштине у овом тренутку за њега нису приоритет. Да ли ће Немачка и Француска “погурати” процес дијалога?

После немачке канцеларке Ангеле Меркел и Европске уније, позив за наставак и помоћ у дијалога Аљбину Куртију понудио је и председник Француске Емануел Макрон, а колико је њихово ангажовање по питању преговора између Београда и Приштине важно?

“Не само Немачка и Француска, него и земље Квинте, па и САД стоје на располагању господину Куртију у вези наставка дијалога са Србијом. Међутим, оно што ми можемо да видимо од његових принципа, он не жури ка томе да дијалог буде ажуран у оној мери како то желе Немачка и Француска, али очигледно ће дијалог бити настављен у оној мери у којој је Курти дао своје неке предлоге, у смислу проналажење несталих лица, у вези са ратним злочинима, па и многим другим стварима које он помиње”, рекао је директор Института за афирмацију међуетничких односа Фатмир Шехоли.

За директора невладине организације “Актив” Миодрага Милићевића, охрабрујућа је порука специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да ће се процес преговора ускоро наставити.

“Са те стране, надам се да ће ипак неке теме које су претходно биле означене као приоритети, попут питања несталих и киднапованих, ипак да се нађу на столу, односно да се нађу конкретно у процесу будућег наставка дијалога Београда и Приштине”, истакао је Милићевић.

Приштина и Београд имају различите приоритете када је у питању дијалог. Најтеже је изгледа међународној заједници, која те “захтеве” мора да уклопи, тако да обе стране буду задовољне.

“Сматрам да дијалог више неће бити онакав какав је био, него ће Курти дати неки други смер у смислу реализовања онога за шта он сматра да је важно за Косово”, казао је Шехоли.

“Он (Аљбин Курти) је у самом обраћању рекао да наставак дијалога буде дијаметрално супротан од свега онога што смо до сада имали да видимо. Из косовског угла третира се, односно поставља се то питање изједначавања државности Косова и Србије, и да у том смислу сигурно можемо да очекујемо неку врсту реципротитета током наставка дијалога”, додао је Милићевић.

Сарадња Аљбина Куртија са САД-ом за време док је шеф Беле куће био Доналд Трамп није била на завидном нивоу, а посебно је било уочљиво његово неслагање са Ричардом Гренелом. Очекивања су да ће се то у наредном периоду поправити.

“Сада имамо један сасвим другачији приступ према Аљбину Куртију саме америчке администрације. Као што смо видели, амерички државни секретар Ентони Блинкен је поручио председнику Србије Александру Вучићу да очекује узајамно признање Косова и Србије, а то одговара Куртију и делегацији Косова”, рекао је Шехоли.

Према сазнањима „Албанинан поста“, делегације Приштине и Београда, предвођене косовским премијером Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем, састаће се тек током септембра у Паризу, уз присуство француског председника Емануела Макрона и, како пише албански медиј, представника САД и Русије.

Милена Максимовић