Курти: Или преко 80 гласова за Вјосу Османи, или 500.000 за Самоопредељење

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Синоћни предлог Закона “о гаранцији права гласа за све грађане Косова наишао је на препреке”, навео је данас премијер Косова Аљбин Курти. Он је истакао да опозиција може да бира, или преко 80 гласова за Вјосу Османи, или 500.000 за Самоопредељење.

Предлог Покрета Самоопредељење о измени и допуни Закона о општим изборима, који је одобрила Законодавна комисија, није изгласан синоћ у Скупштини Косова.

“Наша мисија, иако пуна воље и спремности да помогне нашој земљи, наишла је на разне препреке у свом учешћу у политичком животу на Косову. Овај предлог Закона омогућава грађанима да гласају у амбасадама и конзуларним представништвима, односно лакше учешће на предстојећим изборима”, написао је Курти на Фејсбуку.

Навео је да је овај предлог Закона усмерен на олакшање остваривања уставног елементарног права гласа и изражавање воље грађана, те да је поменуто право “до сада намерно опструирано”

“Овај Закон није нов. Ово је Закон који смо ми као посланици иницирали од шестог законодавства и

наставили смо да подржавамо његово усвајање у седмом, а сада када су створене одговарајуће околности за његово усвајање, одобрили смо га јуче са позитивним мишљењем. Влада је проследила Скупштини на усвајање у осмом законодавном телу. Коначно 18. фебруара 2021. године, најавили смо да ће бити један од првих закона о којима ћемо гласати у Скупштини”, истакао је Курти.

Тврди да је на прошлим изборима ускраћено право гласа многим људима који не живе на Косову.

„Ако се од око 170 хиљада захтева за регистрацију за гласање из иностранства, са нимало лаким бирократским процедурама и стотинама евра и долара плаћања поштанских услуга, прихвати само 56.375 важећих гласова, онда је овде проблем системски и институционални. Зато промена мора бити. Нацрт закона о допуни и измени Закона о општим изборима на Косову није изненађујући или непланиран. Овај нацрт закона је приоритет и добио је подршку грађана на и ван Косова. Стога је одобрење овог Нацрта закона правилно и праведно, добро и корисно“, нагласио је Курти.

Истакао је да га је изненадила хистерија опозиције када је предлог и измена Закона о изборима у питању.

„Не можемо и не желимо да водимо земљу на реизбор, јер желимо да изаберемо новог председника. Они који не желе избор председника, они који не воле председника, који су против њега водили и воде посебан рат, земљу воде на изборе. Њиховом вољом, избори су њиховим рукама: или преко 80 гласова за Вјосу Османи, или преко 500.000 хиљада гласова за Самоопредељење“, поручио је Курти.

Премијер Косова је додао да је много времена изгубљено, те да ће измене и допуне изборног закона бити усвојене у редовној процедури “како би се побољшао тако важан закон”.

Милена Максимовић