Нове анти-ковид мере косовске владе

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Одлука о мерама које се тичу спречавања ширења корона вируса, а коју је јуче донела Влада Косова, стигла је са закашњењем од 24 сата медијима који извештавају на српском језику.

Одлука усвојена на јучерашњем састанку Владе односи се на цело Косово и укључује следеће мере:

Страни држављани који улазе на Косово, укључујући оне са дозволама за привремени или стални боравак на Косову, који долазе из високо ризичних земаља према службеној листи ЕЦДЦ, морају да имају негативан РТ-ПЦР тест за COVID-19 урађен у последња 72 сата, на основу принципа реципроцитета.

Изузети из ове одлуке су следећи:
  • Ако страни држављанин уђе на Косово преко аеродрома или преко копнених граничних тачака и напусти Косово у року од 3 сата преко аеродрома или копненихе граничних тачака, под условом да при уласку потпише декларацију да ће напустити Косово у року од 3 сата;
  • Страни држављани који раде као професионални превозници (возачи), под условом да се придржавају међународног транспортног протокола за заштиту од COVID-19;
  • Страни држављани који пролазе кроз Косово организованим превозом аутобусом или редовном међународном линијом, транзитом, под условом да потпишу декларацију да ће напустити територију Косова у року од 5 сати;
  • Стране дипломате акредитоване на Косову и њихове породице.

У одлуци Владе наводи се да “сви грађани Косова, по уласку на Косово, морају да поднесу потврду за негативни РТ-ПЦР тест направљен најкасније 72 сата пре уласка на Косово, у супротном морају се самоизоловати 7 дана”.

Ова мера не односи се на грађане Косова који су напустили Косово у последња 24 сата.

У јавним и приватним институцијама има обавезу да се појаве на посао само особље које обавља основне услуге. Руководиоци јавних и приватних институција дужни су да утврде основно особље за потребе установе по ступању на снагу ове одлуке.

Послодавци у јавном приватном сектору дужни су да створе услове за обављање радних задатака од куће запосленима који нису неопходни за потребе послодавца. Послодавац је дужан да у сарадњи са запосленима дефинише радна места која могу обављати посао од куће

Такође, у оквиру Канцеларије премијера, у министарству, извршној агенцији, регулаторној агенцији, укључујући њихове локалне огранке, службенике више руководеће категорије, треба да се осигура да, онолико колико је то могуће, јавни службеници обављају свој посао на дистанци.

“У зависности од природе посла, физичко присуство службеника на радном месту може се захтевати само онолико дуго колико је потребно за обављање посла који захтева физичко присуство. Ово правило се не примењује ако природа посла службеника захтева да они буду физички присутни током целог радног времена, посебно када се природа посла односи на здравствени сектор, сектор безбедности, директне услуге грађанима, организацију седница Владе, архив или друге случајеве у зависности од специфичности установе”, наводи се у саопштењу.

Службеници више руководеће категорије и директори одељења морају бити на радном месту током целог радног времена. У немогућности, директора одељења замењује га шеф одељења.

Ношење маске која прекрива нос и уста је обавезно, у свим случајевима осим:
  • Док се возите сами или са ужим члановима породице;
  • Током трчања и вожње бицикла;
  • Када шетате изван стамбених насеља, и не у групама са више од 4 особе исте породице.

Јавне и приватне институције дужне су да држе дезинфекциона средства за руке и маске за лице на приступачним местима на улазу у зграду и у затвореном простору.

Такође, јавне и приватне институције дужне су да поставе видљиве знакове о правилима понашања за заштиту од COVID-19 на улазу сваког објекта (укључујући знак који забрањује улазак у објекат без маски, поштовање удаљености итд.)

Обавезују се службеници јавних институција, приватних предузећа и било ког другог субјекта да врше дезинфекцију и проветравање затворених простора.

Кретање грађана је забрањено од 22:00 до 05:00, осим у случајевима хитне природе (тражење медицинске помоћи, куповина лекова, пружање неге или медицинске помоћи, избегавање штете или избегавање ризика од повреде). Слободно кретање је дозвољено у било које време здравственом, безбедносном особљу, оператерима који изводе јавне радове и економским оператерима или особљу које има посебну дозволу Министарства индустрије, предузетништва и трговине.

Све јавне и приватне институције предуниверзитетског образовања (од 12. априла до 18. априла) и све јавне и приватне универзитетске институције од (6. априла до 18. априла) дужне су да организују он-лајн све наставне активности. Предшколске установе и даље нормално раде, поштујући мере и препоруке против COVID-19.

Полагање испита биће организовано уз поштовање мера и физичке дистанце, као и поделу на групе од по 10 људи.

С друге стране, студентски домови и мензе обустављају своје активности од 6. априла до 18. априла 2021. године.

Свим јавним и приватним институцијама свих нивоа образовања забрањено је организовање ваннаставних активности, као што су екскурзије, групне шетње, разне забаве наставног особља или ученик-студената.

Министарству финансија, рада и трансфера наложено је да ослободи све кориснике социјалних и пензијских шема којима управља МФРТ од редовног појављивања у надлежним канцеларијама у сврху доказа у складу са захтевима релевантних закона.

Забрањена су сва окупљања са великим ризиком од ширења заразе, са више од 10 особа (састанци, семинари, тренинзи, свадбе, породичне забаве, омажи и слечно.). Изузетно се забрањује виђење у сврху саучешча.

Изузеци су састанци Скупштине Косова, састанци Владе, или састанци од посебног јавног интереса.

Сахране су дозвољене само уз учешће уже породице.

Делатност затворених тржних центара је забрањена, изузев основних услуга у њима, као што су прехрамбене пијаце и апотеке, од 6. до 18. априла, док је у отвореним тржним центрима делатност дозвољена поштујући мере и препоруке за контролу, превенцију и борбу против пандемије COVID-19.

Затворени маркети хране дужни су да истовремено утврде максималан број потрошача према правилу – 1 особа на 8м2. Маркети су дужни да на улазу истовремено означе максималан број дозвољених потрошача. Потрошачи су дужни да поштују физичку удаљеност од 2 метра.

Угоститељски објекти дужни су да обуставе своју делатност од 6. до 18. априла. Исте су забрањене у унутрашњим просторима гастрономских услуга, у маркетима, пекарама, бурекџиницама, ћевабџиницама, бензинским пумпама.

Гастрономске услуге смеју да раде само са услугама: „за понети“, „достава на поруџбину“ и „дриве-тхроугх“ услуге.

У хотелима и сличним смештајима служење пића и хране је дозвољено само у собама.

Забрањена је делатност јавних сточних пијаца и ауто плацева.

Клање животиња је дозвољено само у просторијама које су за то овлашћене.

Јавни превоз сме да саобраћа користећи до 50% капацитета. Таксији могу да раде са једним (1) путником позади или (3) ако су чланови исте породице.

Подређеним институцијама МКОС и општинама (попут позоришта, библиотека, филхармонија, галерија, ансамбала, балета, биоскопа, омладинских центара, музеја, културних центара са групама и слично), дозвољено је да раде од 5:00 до 21:00 коришћењем до 20% простора/површина релевантних објеката за све активности (како за представе тако и за вежбе).

Спортске активности су дозвољене само у професионалне сврхе у затвореном и на отвореном без присуства јавности и које се морају изводити у складу са локалним и међународним спортским протоколима. Забрањене су активности теретани и у затвореним халама.

Фитнес сале, теретане за индивидуалне рекреативне активности дозвољено је користити само на отвореним просторима.

Министарство здравља је дужно да изда упутства за разјашњење тачака ове одлуке у случају потребе.

Министар здравља, АХВ и Косовска полиција дужни су да, у сарадњи са општинским штабовима за ванредне ситуације, надгледају спровођење ове одлуке и подносе Канцеларији премијера недељни извештај (сваког петка до 16:00 часова).

Министар здравља, АХВ и НИЈЗ дужни су да предају Канцеларији премијера недељни извештај (сваког петка до 16:00) о спровођењу мера, стању у здравственим установама, епидемиолошкој ситуацији и прогнозама за наредне две недеље.

Косовска полиција и надлежни инспекторати дужни су да надгледају спровођење других мера и одлука при спровођењу закона бр. 07/Л-006 о спречавању и борби против пандемије на територији Косова.

За прекршиоце мера надлежни органи су дужни да изрекну казнене мере према Закону бр. 07/Л-006 о превенцији и борби против пандемије COVID-19. Једино тело које може да тумачи ову одлуку је Министарство здравља, док било која друга институција може да пружи објашњења о одговарајућим категоријама на које се ова одлука односи, тек након што Министарство здравља одобри то појашњење.

Укида се Владина одлука бр. 01/63 од 11.02.2021., док нова одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном листу Косова и важи до доношења друге одлуке.

Милена Максимовић