КБЦ-у у Грачаници донација реагенаса за рано откривање симптома COVIDA-19

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

<em>фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн</em>

Председник општине Грачаница Срђан Поповић и шефица мисије ИОМ-а Ана Ростовска потписали су данас меморандум о донацији реагенаса

Председник општине Грачаница Срђан Поповић и шефица мисије ИОМ-а Ана Ростовска потписали су данас меморандум о донацији реагенаса за рано откривање симптома COVIDA-19, Клиничко – болничком центру Приштина са седиштем у Грачаници.

Како је саопштено, донација је договорена пре десетак дана на састанку који је одржан са представницима УН-а и ИОМ-а.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао је да је ова донација стигла у право време и да је од великог значаја за ову локалну самоуправу.

„Мени је драго да је процедура око ове донације експресно започета, односно, веома брзо ће болница у Грачаници добити реагенсе који су веома битни, нарочито сада када се сви боримо против ковида. Општина Грачаница има изузетну сарадњу са ИОМ-ом и ово је само наставак те сарадње, договорено је да се сарадња настави и у будућности истим овим темпом којим смо сарађивали и до сада“, казао је Поповић.

Шефица мисије ИОМ-а Ана Ростовска задовољна је резултатима који су постигнутио координацијом Општине Грачаница и ИОМ-а.

„ИОМ и Општина Грачаница потписали су споразум о испоруци реагенаса за тестирање на ковид у општини Грачаница. Надамо се да ћемо овим реагенсима повећати капацитет болнице да се бори и да спречи COVID-19. Тестирање је предуслов да се заустави пренос заразе, драго ми је што смо били у могућности да благовремено обезбедимо те реагенсе. Веома смо посвећени наставку сарадње са Општином Грачаница са којом већ имамо дугогодишњу сарадњу и овиме желимо да је појачамо не само у борби против ковида већ и решењима за економски развој општине“, рекла је Ростовска.

КБЦ-у у Грачаници биће испоручено 2.500 реагенаса за Д-Димер, 2000 реагенаса за ЦРП и 875 реагенаса за Тропонин, додаје се у саопштењу.

Пројектат спроводи Канцеларија ЕУ у сарадњи са мисијом ИОМ, док је Општина Грачаница суфинасијер.

Милена Максимовић