Вакцинација на Косову: И Албанци се вакцинишу у Србији

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Вакцинација Срба на Косову и Метохији је започета када и у осталим деловима Србије, али се због забране косовских институција да вакцине из Србије уђу на Косово, имунизација одвија у Рашки, Куршумлији и Бујановцу. До сада, око 15.000 људи са територије КиМ је вакцинисано првом дозом, док је преко 10.000 ревакцинисано другом дозом, претежно, кинеском Синофарм вакцином.

„Што се тиче вакцинације људи са централног дела Косова, задовољни смо досадашњим одазивом. Добар број људи се до сада вакцинисао првом, као и другом дозом. Желео бих да апелујем на све наше суграђане да се у што већој мери и у што већем броју пријављују и одлазе на вакцинацију. Дом здравља Грачаница, као и сви остали домови здравља на територији Централног Косова, Дом здравља Доња Гуштерица, Прилужје, Косово Поље у Угљару, апсолутно су ту свакодневно за све наше кориснике и апелујемо на све да се вакцинишу, јер вакцинација је једини излаз из ове ситуације и без вакцинације је немогуће да победимо ову пандемију“, рекао је за наш портал координатор за вакцинацију на централном делу Косова, Владимир Петковић.

Петковић каже да је око 3200 људи са централног Косова вакцинисано на вакциналном пункту у Куршумлији, а да је 2600 ревакцинисано.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Следеће недеље имамо најављену једну велику групу људи који ће доћи да прими прву дозу кинеске вакцине, то је група од преко 300 људи, а такође у уторак имамо заказану ревакцинацију групе од 200 људи. Са бројкама идемо напред и надамо се и даљем великом одзиву људи и помињем, вакцинација, вакцинација, вакцинација до победе над ковидом, то је свакако наша порука“, истиче Петковић.

Као и у осталим деловима Србије, тако и на Косову и Метохији, свима је омогућено да изаберу вакцину којом желе да се вакцинишу.

„Сви могу да одаберу коју вакцину желе да приме. А како знамо, последњих дана је омогућено свима да се на свим вакцинациналним пунктовима врши и вакцинација људи који нису пријављени. Што се тиче наших корисника, наш је савет да се прво сви јаве својим домовима здравља, не само због организација одласка на вакцинацију, већ и због једне базе података коју стварамо“, поручује координатор за вакцинацију

На питање да ли се и Албанци пријављују, Петковић одговара потврдно.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Ми у групама људи које смо одводили на вакцинисање имамо и Албанаце, Турке, Роме, Ашкалије и Горанаце, тако да националност не одлучује да ли ће неко бити вакцинисан. Оно што јесте поента за нас јесте, да свако ко је држављанин Републике Србије, ко поседује важећа документа тј. има важећу личну карту и здраствену књижицу може да се нађе на нашим списковима. Већ имамо доста таквих људи и никаква препрека није нити националност или припадност у било каквој другој групи или категорији“, закључује Владимир Петковић.

Док се Срби и остале заједнице које то желе без проблема вакцинишу, у Приштину је до сада стигло само 24.000 доза вакцина и то из бесплатног КОВАКС програма, уз помоћ агенција Уједињених нација. Следећу испоруку вакцина Косово очекује, како је најављено, у мају.


Још 10 људи је заражено корона вирусом у последња 24 сата у општини Грачаница, саопштио је општински Кризни штаб, преноси портал Наша Грачаница. На болничком лечењу у болници у Лапљем Селу се налази 28 пацијената, а од почетка епидемије, у општини Грачаница укупно је заражено 800 људи.


Ана Марковић