[ВИДЕО] Канцеларија за КиМ о нападу на младиће обавестила Брисел, СЛ и Радојевић затражили хитну реакцију

Канцеларија за Косово и Метохију

Српска листа затражила је хитну реакцију надлежних поводом данашњег напада на српске младиће у Северној Митровици.

Српска листа затражила је хитну реакцију надлежних поводом данашњег напада на српске младиће у Северној Митровици. Градоначелник ове локалне самоуправе Милан Радојевић позвао је грађане на уздржаност. Канцеларија за КиМ о нападу обавестила Брисел.

Из Српске листе су саопштили да је напад на двојицу младића српске националности изазвао велико узнемирење међу Србима у Северној Митровици.

„Подмукао напад, без икаквог повода, представља последицу континуираног притиска и неодговорних изјава које долазе од стране представника Албанаца из Приштине, а уперене су против српског народа на северу Косова и Метохије“, наводи се у саопштњу Српке листе.

Српска листа најоштрије је осудила данашњи напад и захтева од надлежних хитну реакцију.

„Полиција мора одговорније да ради своје посао, и својим присуством превентивно делује на потенцијалне изгреднике и нападаче. У тренутку овог подмуклог напада на шеталишту је био велики број деце и старијих особа, што додатно говори у прилог чињеници да је намера била да се изазове хаос, а међу грађане страх“, додаје се у саопштењу.


Градоначелник општине Северна Митровица Милан позвао је грађане на уздржаност, а представнике полиције и међународних безбедонсних институција да „појачају будност и превентивно делују“.

„Још једном позивамо представнике међународне заједнице да јасно осуде овај напад на Србе и пошаљу јасну поруку да осуђују овакве инциденте, чиме ће показати да имају нулту толеранцију на насиље и на нападе на Србе ма где живели и без обзира на националност нападача или друштвени положај жртве“, невео је Радојевић и подсетио да је ово је други међуетнички напад на Србе у Северној Митровици у последњем периоду.

Канцеларија за КиМ: О нападу смо обавестили Брисел

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да је напад на младиће који су мирно седели „и нису давали никакав повод за такав чин, без сумње етнички мотивисан и последица антисрпске реторике којој сведочимо последњих недеља“.

„Кроз разговор са повређеним младићима сазнао сам да повреде које су им нанете, срећом нису опасне по живот и да им је пружена неопходна медицинска нега у Здравственом центру у Косовској Митровици. О овом акту насиља данас смо обавестили и Брисел и захтевамо хитну реакцију међународних представника, али и снажан притисак на власти у Приштини да се починиоци овог злодела што пре открију и адекватно санкционишу“, наводи се у саопштењу.

Петковић је истакао да „нема сумње да је овом бруталном нападу кумовало појачано антисрпско расположење и екстремистичка реторика која у данима за нама долази од политичких представника из Приштине“.

„Такве поруке по правилу се прелију на живот обичних грађана на Косову и Метохији и неретко буду окидач за овакве међуетничке нападе. Догодило се оно на шта нажалост месецима упозоравамо – да када нема дијалога и разговора, има инцидента на терену. Срби на Косову и Метохији не смеју и неће бити мете ни жртве било чијег терора нити политичких аспирација попут најаве изградње војне базе тик уз север Косовске Митровице. Позивам и молим све Србе на простору Косова и Метохије да остану мирни и не подлежу провокацијама, а њихова држава на челу са председником Александром Вучичем ће учинити све да их заштити“, истиче се у саопштењу.

Милена Максимовић