Са једне стране дијалог, са друге запаљива реторика!

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Директор инспекције општине Јужна Митровица Фидан Адеми изјавио је да ће до „уједињења Албаније доћи пушком или референдумом”, а затим и добио одговор директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића који је поручио да “нема места оружју за преговарачким столом”.

Позиви на уједињење Косова са Албанијом нису новина из Приштине, а најгласнији је у томе био садашњи премијер Аљбин Курти, иако ни његов претходник Рамуш Харадинај није био “тих” у том погледу.

Бројне рекације изазвала је изјава директора инспекције општине Јужна Митровица, према тврдњи приштинских медија члана Самоопредељења, Фидана Адемија који је на Фејсбук налогу написао да ће до „уједињења Албаније доћи пушком или референдумом”.

„Једног дана ће се свакако ујединити Албанија – цевима пушке, пламеном барута или кутијом за референдум“, поручио је Адеми.

Недуго након Адемијеве објаве, уследио је одговор директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића који је поручио да “нема места оружју за преговарачким столом”.

„Да ли овакве претње пушкама значе да вам је стварање ‘велике Албаније’ међу главним приоритетима Аљбине Курти? Где у том случају постављате дијалог, на петом месту или ниже? Нема места за оружје за преговарачким столом! Будућност је у миру!”, написао је Петковић на Твитеру.

Овакве изјаве из Приштине не доприносе, како наставку дијалога са Београдом, тако и миру и стабилности на Косову и Метохији, поручују представници српског цивилног сектора јер тако, како кажу, тензије расту, а стрпљење се смањује.

“Оно што видим је да ће доћи до озбиљног застоја у преговорима и чак мислим да ће доћи до опасности да тренутни моделитет преговора под окриљем Европске уније доживи потпуни колапс, као и да нас врати тим јако штетним идејама, као што је подела Косова“, казао је Мидораг Маринковић из НВО “Актив”.

Брисел очекује “конструктиван приступ наставку дијалога са Београдом“, а са друге стране Вашингтон јасно истиче неопходност узајамног признања, а уз то нуди и подршку.

„Дијалог је нека неопходност, па зато и српска и албанска страна морају у неком тренутку да седну да се договарају и преговарају. Америка је неко ко је покровитељ косовске независности и уопште државности и империја која је много уложила у косовску државност и она на овај начин штити неке своје циљеве и интересе“, тврди историчар Александар Гуџић.

Да ту није крај изненађењима када су преговори између Београда и Приштине у питању, показатељ је да су председник општине Прешево Шћиприм Арифи и народни посланик у скупштини Србије Арђенд Бајрами од председника косовског парламента Гљаука Коњуфце затражили „укључивање питања Прешевске долине у дијалог са Београдом“.

Милена Максимовић