Канцеларија за КиМ: Обијена здравствена амбуланта у Гојбуљи

Непознати починиоци обили су у току јучерашњег дана здравствену амбуланту у селу Гојбуља, у општини Вучитрн,

Непознати починиоци обили су у току јучерашњег дана здравствену амбуланту у селу Гојбуља, у општини Вучитрн, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

На амбуланти је поломљено стакло на вратима и једно прозорско окно.

„Немили призор уочио je домар који ради у овој установи. Косовска полиција извршила је увиђај, али починиоци још нису откривени“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

У саопштењу се напомиње, да је здравствена амбуланта у селу Гојбуља „од виталног значаја за примарну здравствену заштиту и прву помоћ житељима овог села у коме живи неколико десетина Срба“.

“Најновији инцидент посебно забрињава у периоду пандемије коронавируса, када је здравстевни систем оптерећен, а људи већ у великој мери уплашени за своје здравље“, наводи се у саопштењу.

Подсећају да ово није први пут да ова амбуланта налази „на мети вандала“.

„Иста ова амбуланта била је на мети изгредника и прошле године, али су мештани села успели да зауставе нападаче. То говори у прилог томе да су на мети вандала све учесталије, не само верски објекти СПЦ на Косову и Метохији, већ се у време пандемије коронавируса интензивирају и напади на здравствене објекте у српским срединама на КиМ. Прошлог месеца на зиду здравствене амбуланте у Сувом Долу освануо графит са натписом УЧK, који је посебно узнемирио мештане“, истиче се у саопштењу.

Kанцеларија за Kосово и Метохију захтева од надлежних органа хитну реакцију и хапшење починилаца овог инцидента. Такође, траже да се појача безбедност у српским срединама на Kосову и Метохији „и стане на пут угрожавању српске имовине и застрашивању српског народа“.

Милена Максимовић